Atacuri cu drone paralizează câmpuri petroliere din Irak. Ce riscuri sunt pentru piața globală a petrolului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Camp petrolier / Foto: Freepik
Camp petrolier / Foto: Freepik
Criză energetică majoră în Irak unde atacurile cu drone paralizează câmpurile petroliere din Kurdistan. Impactul se resimte și în România, unde carburanții se scumpeasc.

Dronele opresc jumătate din producția de petrol a regiunii kurde

Valul de atacuri cu drone asupra câmpurilor petroliere din regiunea semi-autonomă Kurdistan (Irak) a ajuns miercuri la a treia zi consecutivă, provocând oprirea a peste 140.000 – 150.000 de barili de petrol pe zi, potrivit oficialilor din sectorul energetic local. În total, regiunea producea circa 285.000 bpd, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din producție este acum suspendată.

Printre cele mai afectate sunt câmpurile Tawke și Peshkabour, operat de compania norvegiană DNO, dar și Shaikan, administrat de Gulf Keystone Petroleum, care și-a întrerupt activitatea din motive de securitate, deși activele sale nu au fost avariate. De asemenea, s-au înregistrat atacuri și asupra zăcămintelor Ain Sifni și Khurmala, acesta din urmă fiind afectat la nivelul infrastructurii de apă.

Ministerul Resurselor Naturale din Kurdistan a confirmat că atacurile au vizat în mod deliberat infrastructura și siguranța lucrătorilor civili din sectorul energetic. Pe rețelele sociale, Serviciul de Combatere a Terorismului din regiune a precizat că atacurile au fost comise cu drone încărcate cu explozibili și au provocat doar daune materiale, fără victime.

APIKUR, organizația care reunește opt companii petroliere active în regiune, a anunțat că majoritatea operatorilor și-au suspendat operațiunile, inclusiv cei care nu au fost direct vizați, pentru a evalua pagubele și a proteja personalul.

Nicio revendicare, dar Iranul este principalul suspect

Până în acest moment, niciun grup nu a revendicat atacurile, însă surse de securitate din Kurdistan susțin că dronele ar fi fost lansate din zone controlate de miliții susținute de Iran. Este un nou semnal de escaladare a tensiunilor dintre Teheran și Washington în regiunea kurdă, unde operează mai multe companii americane și europene.

De altfel, atacul asupra câmpului Sarsang a avut loc marți, cu doar câteva ore înainte ca operatorul american HKN Energy să semneze un nou acord de dezvoltare a unui alt zăcământ împreună cu autoritățile irakiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik
Centrala nucleară de la Ostrovet, Belarus
Date ROBOR și IRCC
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare, ministrul de Finanțe
Administrator de firmă / Foto: Freepik
Programul Rabla
Magazin Loro Piana
Factură energie electrică
Amazon Iași
Clădire cu risc seismic
Curs valutar
ANAF / Foto: DCBUsiness
Temu / Foto: DCBusiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters

pixel