În inima efervescentă a Gold Souk-ului din Dubai, supranumit „Orașul de Aur”, bijuteriile din aur de 22 de carate sunt de multă vreme parte integrantă a culturii locale – nelipsite la nunți, sărbători religioase și ca investiții de familie. Însă prețurile record ale aurului, care au depășit pragul de 3.400 de dolari uncia, determină o schimbare de comportament în rândul cumpărătorilor. Tot mai mulți aleg în prezent diamantele sau bijuteriile mai ușoare, în locul pieselor grele din aur masiv, relatează Reuters.
Prețul ridicat taie din pofta de cumpărare
În timp ce investitorii profită de prețurile ridicate pentru a-și proteja capitalul, cererea pentru bijuterii suferă, explică Andrew Naylor, director pentru Orientul Mijlociu și politici publice la Consiliul Mondial al Aurului (WGC):
„În piețe precum Dubai, se observă un efect dublu – aurul atrage ca activ-refugiu, dar prețurile ridicate frânează dorința de a-l purta.”
Vânzătorii din Gold Souk confirmă trendul: „Nu mai avem clienți, pur și simplu, din cauza prețurilor prea mari”, spune Fahad Khan, reprezentant de vânzări la Damas Jewellery.
„E greu să-ți permiți aur în perioada asta. Mai bine alegi diamante,” adaugă Lalita Dave, 52 de ani, care răsfoia vitrinele cu bijuterii.
Diamantele cultivate în laborator urcă în preferințe
Aurul este legat de istoria Dubaiului de peste 80 de ani, odată cu sosirea comercianților iranieni și indieni – culturi unde bijuteriile de 22K au atât rol estetic, cât și investițional. Însă datele WGC arată că, pe măsură ce prețul aurului a crescut cu 27% anul trecut, cererea de bijuterii în Emirate a scăzut cu 13%, peste media globală de 11%.
Dacă prețurile aurului se mențin la niveluri ridicate sau volatile și în 2025, cererea pentru bijuterii ar putea continua să scadă. Consumul este tot mai influențat de oscilațiile de preț, mai ales în India – un fenomen care reverberează rapid în piețele din Golf, precum cea din Emirate.
Goldman Sachs a revizuit în sus prognoza pentru finele lui 2025, anticipând un preț de 3.700 dolari pe uncie, cu posibilitatea atingerii unui vârf de 4.500 dolari.
„Prețurile mari diminuează cererea, într-un exemplu clasic că singurul remediu pentru prețuri mari sunt... prețurile mari”, explică Russ Mould, director de investiții la AJ Bell.
Exporturile indiene de diamante sintetice către Emirate au explodat
Un indicator al reorientării consumatorilor este creșterea cererii pentru diamantele sintetice. India a exportat diamante cultivate în laborator în valoare de 171 milioane de dolari către Emirate în 2024 – o creștere de aproape 57% față de 2022.
Totodată, exporturile de diamante tăiate și șlefuite au crescut cu 3,7% în perioada aprilie-noiembrie 2024.
În 2023, Emiratele au fost al treilea cel mai mare importator de diamante din lume, având ca parteneri principali India, Africa de Sud și Belgia. Deși în 2023 piața bijuteriilor cu diamante din Emirate reprezenta doar 1,5% din veniturile globale, se estimează că va crește anual cu 5,9% până în 2030 – depășind ritmul global (4,5%) și poziționând Emiratele ca cea mai dinamică piață din Orientul Mijlociu și Africa.
Tensiunile comerciale redeschid hărțile de producție
Escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA și alte piețe determină marii exportatori indieni să ia în calcul relocarea parțială a producției. Doi directori din industria diamantelor au confirmat pentru Reuters că Emiratele sunt o destinație analizată în acest sens.
Shamlal Ahamed, director de operațiuni internaționale la Malabar Gold & Diamonds, spune că în cazul diamantelor sintetice, preferințele de design par a cântări mai mult decât prețul. El rămâne optimist și în privința aurului:
„Clienții sensibili la preț așteaptă scăderi, dar experiența ne arată că astfel de corecții sunt scurte, iar cumpărătorii se adaptează rapid la noile niveluri.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România e cea de-a doua ţară din Uniunea Europeană...
Un inculpat trimis în judecată...
Ministerul Energiei a modificat...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
BNR a publicat noile rate ale...
Aurul devine prea scump pentru...
De pildă, penicilina nu se mai...
Dolarul american se prăbușește...
Autoritatea Națională de...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...
Persoanele cu handicap care...
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.