Australienii au bulversat prețul gazelor naturale, care a explodat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Muncitor
Muncitor
Prețul gazelor naturale din Europa a urcat vineri, după declanșarea grevei la întreprinderile de gaze din Australia, în timp ce prețul petrolului a continuat, la rândul lui, să crească, purtat de valul tensiunilor privind aprovizionarea piețelor. 

În jurul orei 10:15 GMT (12:15 CET), contractul futures olandez TTF, considerat a fi referința europeană, era în creștere cu aproape 9,5%, ajungând la la 35,955 euro pe megawatt-oră (MWh). După săptămâni întregi de amenințări cu greva la întreprinderile de prelucrare a gazelor naturale lichefiate din Australia, "a sosit ziua în care greva a început", au comentat analiștii de la Energi Danmark.

Angajații gigantului energetic american Chevron au demarat mișcarea grevistă, ce nu presupune însă oprirea totală a lucrului, cerând salarii mai mari și condiții mai bune de muncă, în condițiile în care ei asigură până la 5% din livrările globale de GNL, au declarat reprezentanții sindicali.

"Sindicatele au declarat că întreruperile de lucru, care ar putea dura până la 11 ore pe zi (...), ar urma să se prelungească până pe 14 septembrie", au declarat analiștii DNB. "Ar putea urma apoi o grevă totală de două săptămâni (24 de ore pe zi) dacă nu se va rezolva disputa în curs de desfășurare privind salariile și condițiile de muncă", au continuat aceștia.

De la jumătatea lunii august, amenințările de grevă la instalațiile australiene de GNL, care reprezintă singure peste 10% din oferta mondială, au împins prețurile TTF la aproape 45 de euro pe MWh. "China și Japonia sunt cei doi principali cumpărători de GNL australian, urmate de Coreea de Sud și Taiwan", explică analiștii DNB.

Cumpărătorii asiatici care au nevoie de gaz natural lichefiat ar putea fi, prin urmare, obligați să supraliciteze față de omologii lor europeni și să se îndrepte spre Statele Unite pentru a compensa deficitul de ofertă australiană, stimulând cererea. Petrolul a crescut ușor vineri, impulsionat de "persistența unui deficit mare de ofertă și de scăderea stocurilor de petrol", potrivit analiștilor de la DNB.

Petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în noiembrie a crescut cu 0,61%, la 90,47 dolari. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în octombrie, a crescut cu 0,52%, la 87,32 dolari. Joi, stocurile comerciale de țiței din Statele Unite au înregistrat o nouă scădere de 6,3 milioane de barili, mult peste așteptări. 

De asemenea, piața rămâne optimistă după decizia Arabiei Saudite și a Rusiei de la începutul săptămânii de a continua reducerile de producție și de export pentru încă trei luni. "Prin urmare, piața petrolului ar trebui să rămână foarte tensionată până la sfârșitul anului", a comentat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Taipei / FOTO: Wikipedia

Experții BofA, despre paradoxul fiscal al Taiwanului

Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...

Donald Trump
Wall Street / Foto: Unsplash
foto: Freepik.com
Parc eolian
Programul Sprijin pentru România
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik

Americanii pot face cumpărături direct prin ChatGPT

La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...

Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

Unul dintre laboratoarele AstraZeneca / FOTO: https://www.astrazeneca.com/

AstraZeneca transferă o parte din producție în Statele Unite

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...

Plantație de orez / FOTO: Freepik

Mai puțină apă, același randament: Pariul orezului chilian

Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...

Bani / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Satelit / FOTO: Freepik
Vapoare / Foto: Freepik

pixel