Autoritățile chineze iau măsuri pentru redresarea pieței de capital, aflată în declin

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Yuan chinezesc / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Yuan chinezesc / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
China și-a înăsprit normele din sectorul financiar, în încercarea guvernului de a opri creșterea galopantă a vânzării activelor financiare.

Aproape 6 miliarde de dolari echivalente în acțiuni chinezești și cele din Hong Kong au dispărut pornind de la cel mai recent vârf atins în urmă cu trei ani, scrie BBC.

Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC) afirmă că măsurile vor crea "o ordine mai echitabilă pe piață".

Conform noilor reguli, începând de luni vor fi impuse limite pentru așa-numitele "vânzări în lipsă".

Vânzarea în lipsă este atunci când un trader pariază că valoarea unei acțiuni sau a unui alt activ va scădea. Acesta împrumută activul și îl vinde imediat, cu scopul de a-l răscumpăra ulterior la un preț mai mic și de a păstra diferența.

Cei care susțin acest mod de a specula spun că metoda poate juca un rol important pe piețele financiare, ajutând la determinarea valorii reale a unui activ.

Cu toate acestea, unii critici consideră că vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacționare care subminează companiile.

Ultimul anunț al CSRC vine după ce o serie de măsuri informale introduse de autoritatea de reglementare în ultimul an nu au contribuit prea mult la consolidarea piețelor financiare.

CSRC a declarat că, după "o suspendare completă a împrumuturilor de acțiuni restricționate", care intră în vigoare astăzi, vor fi introduse noi limitări privind împrumuturile de titluri de valoare începând cu 18 martie.

Săptămâna trecută, premierul țării, Li Qiang, a cerut autorităților să ia măsuri mai "energice" pentru a stabiliza prețurile acțiunilor.

Vânzarea de pe piața bursieră chineză vine în contextul în care unii investitori sunt îngrijorați de faptul că economia țării s-ar putea confrunta cu o perioadă lungă de creștere economică lentă.

În centrul problemelor economice ale Chinei se află piața imobiliară. Timp de două decenii, acest sector a cunoscut o creștere exonențială și a reprezentat o treime din întreaga bogăție a țării.

Totuși, când guvernul a impus limite asupra sumelor pe care dezvoltatorii le puteau împrumuta în 2020, aceștia au început să datoreze miliarde pe care nu le puteau rambursa.

Când gigantul imobiliar Evergrande a intrat în incapacitate de plată în 2021, după ce a ratat un termen de rambursare, a fost declanșată criza care se vede acum în piața imobiliară din China.

Luni, o instanță din Hong Kong a ordonat lichidarea firmei, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor sale cu peste 20%, înainte ca tranzacționarea acestora să fie suspendată.

Problemele din sectorul imobiliar au scos la iveală și problemele cu care se confruntă așa-numitele "bănci din umbră" ale țării, care au împrumutat miliarde de dolari dezvoltatorilor.

Aceste bănci funcționează într-un mod foarte asemănător cu băncile tradiționale, dar nu sunt supuse acelorași reglementări.

Există, de asemenea, o serie de indicii care arată că economia chineză, cândva în plină expansiune, încetinește brusc.

Cifrele oficiale arată că economia a crescut cu peste 5% în 2023. Deși aceasta este o creștere mai puternică decât multe alte economii, este mult mai mică decât cea pe care China a înregistrat-o înainte de pandemie.

Între timp, exporturile țării, care au contribuit în mare măsură la creșterea economică, au scăzut anul trecut.

În același timp, șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, iar datoriile autorităților locale au crescut vertiginos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ursula von der Leyen și Donald Trump au ajuns la un acord comercial / Foto: Reuters / Evelyn Hockstein

Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles

Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...

De ce mediul de afaceri din România este dominat de bătrâni

- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Dragoș Anastasiu
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
Bani

Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iunie?

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...

Pepco
Palatul Victoria
BVB/ FOTO: Facebook
Furtuna din Caraș Severin
Kim Jong Un și Vladimir Putin
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik

pixel