Aproape 6 miliarde de dolari echivalente în acțiuni chinezești și cele din Hong Kong au dispărut pornind de la cel mai recent vârf atins în urmă cu trei ani, scrie BBC.
Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC) afirmă că măsurile vor crea "o ordine mai echitabilă pe piață".
Conform noilor reguli, începând de luni vor fi impuse limite pentru așa-numitele "vânzări în lipsă".
Vânzarea în lipsă este atunci când un trader pariază că valoarea unei acțiuni sau a unui alt activ va scădea. Acesta împrumută activul și îl vinde imediat, cu scopul de a-l răscumpăra ulterior la un preț mai mic și de a păstra diferența.
Cei care susțin acest mod de a specula spun că metoda poate juca un rol important pe piețele financiare, ajutând la determinarea valorii reale a unui activ.
Cu toate acestea, unii critici consideră că vânzarea în lipsă este o strategie de tranzacționare care subminează companiile.
Ultimul anunț al CSRC vine după ce o serie de măsuri informale introduse de autoritatea de reglementare în ultimul an nu au contribuit prea mult la consolidarea piețelor financiare.
CSRC a declarat că, după "o suspendare completă a împrumuturilor de acțiuni restricționate", care intră în vigoare astăzi, vor fi introduse noi limitări privind împrumuturile de titluri de valoare începând cu 18 martie.
Săptămâna trecută, premierul țării, Li Qiang, a cerut autorităților să ia măsuri mai "energice" pentru a stabiliza prețurile acțiunilor.
Vânzarea de pe piața bursieră chineză vine în contextul în care unii investitori sunt îngrijorați de faptul că economia țării s-ar putea confrunta cu o perioadă lungă de creștere economică lentă.
În centrul problemelor economice ale Chinei se află piața imobiliară. Timp de două decenii, acest sector a cunoscut o creștere exonențială și a reprezentat o treime din întreaga bogăție a țării.
Totuși, când guvernul a impus limite asupra sumelor pe care dezvoltatorii le puteau împrumuta în 2020, aceștia au început să datoreze miliarde pe care nu le puteau rambursa.
Când gigantul imobiliar Evergrande a intrat în incapacitate de plată în 2021, după ce a ratat un termen de rambursare, a fost declanșată criza care se vede acum în piața imobiliară din China.
Luni, o instanță din Hong Kong a ordonat lichidarea firmei, ceea ce a dus la scăderea acțiunilor sale cu peste 20%, înainte ca tranzacționarea acestora să fie suspendată.
Problemele din sectorul imobiliar au scos la iveală și problemele cu care se confruntă așa-numitele "bănci din umbră" ale țării, care au împrumutat miliarde de dolari dezvoltatorilor.
Aceste bănci funcționează într-un mod foarte asemănător cu băncile tradiționale, dar nu sunt supuse acelorași reglementări.
Există, de asemenea, o serie de indicii care arată că economia chineză, cândva în plină expansiune, încetinește brusc.
Cifrele oficiale arată că economia a crescut cu peste 5% în 2023. Deși aceasta este o creștere mai puternică decât multe alte economii, este mult mai mică decât cea pe care China a înregistrat-o înainte de pandemie.
Între timp, exporturile țării, care au contribuit în mare măsură la creșterea economică, au scăzut anul trecut.
În același timp, șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record, iar datoriile autorităților locale au crescut vertiginos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...