Avocat: Cum poți recupera eficent o creanță

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Modalitățile prin care creditorii pot recupera creanțele, în condițiile în care dețin un titlu executoriu sau dacă dețin o garanție ipotecară mobiliară sau imobiliară au fost câteva dintre aspectele trecute în revistă de Avocatul Coordonator Radu Pavel, Managing Partner al Pavel, Mărgărit și Asociații, în prezentarea susținută în cadrul conferinței Soluții pentru recuperarea bunurilor și a creanțelor, ediția a III-a.

De asemenea, avocatul Radu Pavel a menționat care sunt regulile recuperării creanțelor în cadrul procedurii insolvenței, expunând scopul și principiile legii insolvenței și, totodată, modalitățile efective de recuperare a creanțelor în cadrul procedurii insolvenței în fiecare etapă a acesteia, inclusiv de la persoanele care se fac vinovate de ajungerea firmei în stare de insolvență. 

Avocatul specializat în litigii și recuperări creanțe a prezentat totodată avantajele pe care le au creditorii în procedura de recuperare a creanțelor pe calea executării silite. Acestea țin de: rapiditatea procedurii; posibilitatea de înscriere a unor somații în cartea funciară în măsura în care există bunuri imobile în proprietatea debitorului; costuri reduse în procesul de recuperare a creanțelor; existența unei presiuni de natură psihologică asupra debitorului; posibilitatea de încasare a creanțelor direct de la terții popriți; posibilitatea încheierii unei înțelegeri de plată încă de la data primirii notificării/somației de plată trimisă de creditor; înscrierea garanțiilor în Cartea Funciară sau în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare, după caz. Totodată, în situația în care debitorul ascunde bunurile ce pot face obiectul executării silite, se pot formula plângeri penale împotriva debitorului pentru a răspunde din punct de vedere penal pentru faptele sale.

„Avem o expertiză consistentă în acest domeniu, expertiză recunoscută și apreciată pe plan intern și extern. Suntem o echipă tenace și riguroasă. Clienții noștri au un partener de nădejde în ceea ce privește recuperarea amiabilă, dar și atunci când punem în executare silită titlurile executorii sau asistăm și reprezentăm în procedura insolvenței”, a subliniat Avocatul Coordonator Radu Pavel.

Cazurile de executări silite și insolvență înregistrate la judecătorii și Tribunalul București

Insolvența este unul din domeniile în care există secții judecătorești specializate, la Tribunalul București secția responsabilă de aceste cazuri fiind Sectia VII. Gradul mediu de încărcare per judecător rămâne însă unul extrem de mare, fiind vorba de aproape 1.000 de dosare ce trebuie gestionate în fiecare an de un singur magistrat. Numărul a fost însă în scădere în ultimii ani. Astfel, în anul 2017, numărul mediu de dosare de insolvență ce a revenit unui singur judecător a fost de 850. În 2014, gradul de încărcare per judecător la Secția VII a TMB a fost de 1.400 de dosare, în 2015 acesta a scăzut la 990 de dosare, iar în 2016 la 890 de dosare. Totodată, dacă analizăm numărul de dosare de insolvență înregistrate la Tribunalul București, observăm că acestea au fost în scădere anii anteriori. Numărul a rămas însă unul extrem de ridicat.

În 2016 au existat la Tribunalul București circa 15.200 de dosare, în 2015 circa 17.900 de dosare, iar în 2014 circa 19.900 de dosare. Tribunalul București nu a publicat încă datele statistice pentru anul trecut.  Totodată, în 2016 au existat circa 100.000 de dosare nou înregistrate ce au ca obiect încuviințarea executării silite și învestirea cu formulă executorie. În 2015, judecătoriile au avut de gestionat 20.000 de astfel de dosare, iar în 2014 circa 155.000 de dosare de acest tip.

Piața de recuperări creanțe din România

În luna iulie a acestui an activau în România circa 60 de societăți de recuperări creanțe, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Numărul acestora a crescut cu aproximativ 50% în raport cu anul trecut. Anul trecut, valoarea totala a pieței de recuperări creanțe din România s-a situat la circa 5 milioane de euro, recuperatorii având de gestionat circa 6 milioane de cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom
Microsoft / FOTO: Wikipedia
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Aeroport / Foto: Parlamentul European
Foto: Freepik.com
Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Samsung

Samsung a ajuns un simplu spectator pe propriul teren

În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...

Ouă / FOTO: Freepik
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...

Mark Mobius / FOTO: Wikipedia
Sistem apărare / FOTO: https://www.flickr.com/photos/lockheedmartin/albums/72157603820875402/
Ulei / FOTO: Wikipedia
Cupru
Freepik.com
Rețea electrică
Ședință de guvern

pixel