Bani pentru firmele românilor din străinătate
Autor: Matei Ion | 27 mai 2022, 15:49
Guvernul vrea să atragă întreprinzătorii români să se întoarcă în țară
Guvernul vrea să atragă întreprinzătorii români să se întoarcă în țară
Guvernul face eforturi pentru a-i readuce acasă și pe românii care au afaceri în străinătate.

Guvernul a discutat posibilitatea de a acorda o schemă de ajutor de stat firmelor care îşi mută activitatea pe teritoriul României, a anunţat, vineri, premierul Nicolae Ciucă.

"Am discutat şi ne-am gândit că este foarte important ca, pe lângă schema de ajutor de stat care se alocă investitorilor, în mod deosebit, pentru cei care măresc numărul de locuri de muncă, să venim cu o altă schemă de ajutor de stat, care să vizeze două direcţii principale. Prima este cea care vizează retehnologizarea, tehnologii noi în economia românească şi cea de a doua direcţie este cea prin care vom asigura facilităţi firmelor, companiilor care îşi relocă activitatea pe teritoriul României", a afirmat Ciucă, întrebat dacă ia în calcul facilităţi fiscale pentru firmele din Ucraina care se relochează în România.

El a spus că în scurt timp va funcţiona o comisie care gestionează investiţiile din ţările non-UE.

"În foarte scurt timp va funcţiona acea comisie care va gestiona investiţiile din ţările non-UE şi avem aşteptări în urma dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri că există foarte mult interes în acest domeniu şi este o oportunitate pe care trebuie să o fructificăm", a adăugat premierul.

Citește și: Start Up Nation, ediţia a III-a. Când începe şi care sunt noutăţile programului

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a spus când ar putea începe programul Start Up Nation, ediţia a III-a.

Derularea programelor asumate de minister, primul dintre ele fiind Start-Up Nation ediţia a III-a, ar putea începe în cursul lunii iunie, a anunţat marţi ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

"Eu sper ca în cursul lunii iunie să înceapă derularea programelor asumate de minister, evident, primul dintre ele fiind Start-Up Nation ediţia a III-a. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi. Singurii care pot răspunde cu certitudine pentru data exactă sunt cei de la STS. Noi ne-am fi dorit să îi dăm drumul şi eram pregătiţi din cursul lunii martie. După trei amânări nici nu îndrăznesc să avansez o dată certă. În cursul lunii iunie, sper ca cei de la STS să ne dea posibilitatea să dăm drumul acestui program", a declarat Constantin Daniel Cadariu, la conferinţa online "vorbIMM despre: Start-up Nation 2022".

El a subliniat că acest program este aşteptat de către cei din mediul de afaceri menţionând că a primit solicitări "în mod direct şi pe cale online pentru ediţia a III-a".

"Principala noutate faţă de primele două ediţii va fi faptul că în cadrul acestei ediţii nu vom mai puncta numărul de salariaţi. Tot în urma analizei am constat că au fost prea multe cazuri, cel puţin în ediţia a II-a, în care mulţi dintre aplicanţi au preferat, pentru punctaj maxim, să se angajeze la număr maxim de salariaţi, de şase, şi să epuizeze practic granturile acordate prin program pentru componenta salarială - salariul efectiv şi dările la salarii", a explicat Cadariu.

Ministrul a precizat că locurile de muncă nou create vor constitui o condiţie, însă nu vor mai fi punctate

"Granturile vor fi tot de 200.000 lei. Granturile maxime vor fi tot de 200.000 lei pentru o ţintă de 10.000 de beneficiari. O altă noutate a programului este că va avea un pilon dedicat celor din diaspora cu alţi 1.000 de beneficiari, tot cu granturi de până la 200.000 lei. Noi am structurat lucrurile în felul următor: în condiţiile în care aplicantul se va angaja la doar un salariat, grantul va fi de 100.000 de lei, dacă se va angaja la crearea a cel puţin două locuri de muncă, grantul va fi de 200.000 lei", a mai spus ministrul.

Totodată, el a menţionat că, spre deosebire de ediţiile trecute, "discutăm de o cofinanţare din partea beneficiarilor care va fi între 5 şi 15%, punctată corespunzător, în funcţie de angajamentul aplicantului". Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe