În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit la 2% până în vara acestui an, a declarat sâmbătă Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, potrivit Reuters.
„Comparativ cu nivelul din acest moment, am putea fi la 2% până în vară”, a afirmat oficialul pentru revista Alternatives Economiques.
Ultimele decizii ale BCE privind ratele dobânzilor
La finalul lunii ianuarie, BCE a decis să reducă cu 25 de puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative. Astfel, începând cu 5 februarie 2025, ratele dobânzilor se vor situa la:
2,75% pentru facilitatea de depozit,
2,90% pentru operațiunile principale de refinanțare,
3,15% pentru facilitatea de creditare marginală.
Această măsură vine în contextul în care BCE încearcă să sprijine economia zonei euro și să mențină stabilitatea financiară.
O soluție pentru competitivitate
În același interviu, Villeroy de Galhau a subliniat că o consolidare în rândul băncilor europene ar putea spori competitivitatea acestora la nivel global. Declarația vine în contextul în care UniCredit SpA, una dintre cele mai mari bănci din Italia, încearcă să preia banca germană Commerzbank AG.
Comisia Europeană susține că astfel de fuziuni ar putea face instituțiile bancare mai rezistente la șocuri și mai eficiente în operare. Bruxelles-ul nu a comentat în mod direct cazul UniCredit-Commerzbank, dar a evidențiat avantajele consolidării bancare pentru economia UE.
„Fuziunile ar putea face băncile mai rezistente la șocuri, datorită diversificării mai mari a activelor. De asemenea, ar permite băncilor europene să dezvolte modele de afaceri mai eficiente, să urmărească strategii de creștere și să investească în digitalizare”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.
Viitorul pieței bancare europene
Uniunea Europeană încurajează integrarea pieței bancare, dar susține că acest proces trebuie însoțit de măsuri de protecție adecvate. În acest context, analiștii consideră că inițiativa CEO-ului UniCredit, Andrea Orcel, de a crea cea mai mare bancă europeană ar putea deveni un test al hotărârii UE de a depăși granițele naționale și de a-și recâștiga relevanța globală.
Deși marile bănci europene ar putea beneficia de o mai mare diversificare și putere economică, instituțiile mici și mijlocii rămân esențiale pentru stabilitatea pieței financiare din regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...