Bitcoin, un nou record: A trecut de 106.000 de dolari. Explicații

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Criptomonede
Criptomonede
Bitcoin, cea mai populară criptomonedă din lume, a atins luni un nou maxim istoric. 

Acest salt vine pe fondul speculațiilor privind crearea unei rezerve strategice de criptomonede, așa cum a propus președintele ales al SUA, Donald Trump. De asemenea, includerea MicroStrategy în indicele Nasdaq 100 a amplificat optimismul investitorilor.

Bitcoin trece de 100.000 de dolari

După o perioadă de stagnare în weekend, Bitcoin a inversat tendința și a depășit nivelul de 100.000 de dolari, atingând recordul de 106.569,4 dolari, înainte de a se stabiliza la 105.170 de dolari.

Creșterea a fost alimentată atât de propunerea lui Donald Trump privind crearea unei rezerve de criptomonede, cât și de includerea MicroStrategy în Nasdaq 100, ceea ce ar putea atrage investiții suplimentare către această companie, cunoscută pentru deținerile sale semnificative de Bitcoin.

Datele de pe blockchain au arătat o creștere a tranzacțiilor efectuate de marii investitori în criptomonede, așa-numitele „balene”. Acestea au început să mute Bitcoin din portofelele lor de pe platformele de schimb, reducând astfel oferta pe piață, ceea ce a contribuit la creșterea prețului.

Propunerea lui Trump

Donald Trump a readus în discuție ideea unei rezerve strategice de criptomonede, similară cu rezerva strategică de petrol a SUA, într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru CNBC.

Președintele ales a declarat că dorește să poziționeze SUA ca lider global în domeniul criptomonedelor, atrăgând atenția asupra faptului că alte țări, inclusiv China, adoptă această tehnologie. Trump a promis reglementări mai favorabile pentru piața crypto și a numit în funcții cheie oameni care susțin această industrie.

Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici în privința fezabilității acestui proiect. Achizițiile guvernamentale de criptomonede ar presupune cheltuieli fiscale suplimentare, o inițiativă puțin probabilă într-un Congres dominat de Republicani, care vizează reducerea deficitului bugetar.

O alternativă ar putea fi utilizarea criptomonedelor confiscate de guvern. Potrivit datelor CoinGecko, SUA dețin peste 200.000 de Bitcoin confiscați, iar China aproximativ 190.000.

MicroStrategy intră în Nasdaq 100

O altă veste majoră pentru piața criptomonedelor a fost anunțul Nasdaq privind includerea MicroStrategy în indicele Nasdaq 100. Această companie este cel mai mare deținător de Bitcoin la nivel global.Decizia Nasdaq ar putea atrage fluxuri semnificative de capital către MicroStrategy, deoarece fondurile care replică acest indice vor ajusta portofoliile pentru a include acțiunile companiei.

În 2023, acțiunile MicroStrategy au crescut cu peste 400%, fiind considerate un substitut indirect al Bitcoin. Recent, compania și-a extins achizițiile de Bitcoin, finanțându-le în mare parte prin datorii.

Altcoins în creștere

În urma creșterii Bitcoin, și alte criptomonede importante au înregistrat avansuri. Totuși, câștigurile au fost limitate de așteptările legate de ședința Rezervei Federale, care urmează să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază. Se estimează că Fed ar putea încetini ritmul reducerilor dobânzilor în 2025 din cauza inflației persistente.

- Ethereum (ETH): a crescut cu 2%, ajungând la 3.972,39 dolari.

- XRP: s-a stabilizat la 2,4123 dolari.

- Solana (SOL) și Cardano (ADA): au crescut cu 1,3% fiecare.

- Polygon (MATIC): a urcat cu 1,5%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB/ FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe roşu şedinţa de luni

Bursa de la Bucureşti a deschis cu scăderi pe...

foto: pexels.com
Benzinărie
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Operator chinez / FOTO: Freepik
Criptomonede
Miliardarul James Dyson / FOTO: Facebook
Calcule / FOTO: Freepik
Fabrică auto

Pariul existențial al celor de la Volkswagen

Într-o încercare disperată de a-și redresa poziția pe...

Tren de mare viteză
Bursa / Foto: Freepik
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Turbine eoliene
Magazin online / sursa foto: Pexels.com /cottonbro studio
Trenul nou a rămas în gară
Știrile dimineții
foto: pexels.com
Summit UE / FOTO: Consiliul Europei
Familia Walton

Care sunt cele mai bogate familii ale lumii

Familia Walton, cunoscută pentru imperiul Walmart, a...

Porsche, Stuttgart, Germania
foto: pexels.com
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Schior. Foto: Pexels.com

România are peste 200 de pârtii omologate

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului...

OpenAI
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
foto: pexels.com

pixel