Ce se întâmplă pe piața aurului, incapabilă să-și găsească un echilibru

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri, bani
Lingouri, bani
Aurul, care a rezistat în fața creșterii dobânzilor și a dolarului, este în retragere. Ce anume a determinat această răsturnare de situație.

Aurul traversează o perioadă grea. După ce a rezistat mai multe luni adversității piețelor, prețul unei uncie de aur s-a prăbușit, la sfârșitul lunii septembrie, pierzând 4,8% și ajungând la 1.846 dolari, cea mai mică valoare din martie 2023.

O volatilitate surprinzătoare

Creșterea bruscă a ratelor reale din SUA și ieșirile continue de aur fizic (-54 tone în septembrie și -177 tone de la începutul anului) au redus, practic, la zero, rezistența pieței. De ceva timp, mulți observatori sunt surprinși de o volatilitate atât de scăzută de pe piața aurului, în ciuda creșterii puternice a ratelor reale din SUA. Rămâne de văzut dacă această pauză prevestește o mișcare mai amplă, scrie publicația Capital.

De ceva timp, piața aurului a devenit un adevărat ring de confruntare între forțe opuse. În pofida unui mediu macro nefavorabil metaului galben, băncile centrale, în special cele emergente, au rămas foarte active. Dedolarizarea, temeri privind solvabilitatea sistemului financiar: suficiente motive pentru ca investitorii și nu numai să cumpere aur. Iar Bank of China s-a dovedit deosebit de activă în acest sens, cu peste 100 de tone acumulate în primul semestru.

O coincidență interesantă

Interesant mai este și alt aspect: accelerarea achizițiilor de aur de către China a coincis cu vânzărea de obligațiuni de trezorerie americane deținute de Bank of China. Aceste intervenții ale Chinei pe piața aurului nu au trecut neobservate, nu doar prin sprijinul oferit pieței într-un context complicat, dar și prin impactul pe care l-au avut asupra bursei din Shanghai, unde prima prețului aurului față de prețurile mondiale nu a fost niciodată mai mare. După ce a atins un punct maxim la 142 de dolari pe uncie, a scăzut, în cele din urmă, la 50 de dolari.

Inclusiv pe zona minieră s-a înregistrat o scădere de 8% a prețurilor medii (în dolari, pe indicele NYSE Arca Gold Miners) în septembrie. Totuși, cu un preț mediu al aurului de 1.927 USD pe uncie, al treilea trimestru a fost unul dintre cele mai bune pentru această clasă de active, deși s-a situat sub trimestrul 2 (1977 de dolari), dar mult peste trimestrul 3 din 2022 (1729 de dolari). În primele 9 luni ale anului 2023, media este de 1.932 USD, comparativ cu 1.826 USD pentru perioada corespunzătoare din 2022.

Totul are un preț pe piață

Cu toate acestea, acțiunile companiilor miniere de aur cotate au revenit la nivelul lor de la mijlocul anului 2016, când prețurile aurului erau de 1.350 USD pe uncie! Cu alte cuvinte, sectorul minier de aur rămâne incredibil de subevaluat. Capitalizarea scăzută a acestui sector, mai puțin de 350 de miliarde de dolari, poate explica lipsa de interes din partea investitorilor globali, dar totul are un preț pe piață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară

pixel