Ce se mai întâmplă pe piața petrolului, ce mai spun experții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Astăzi, de exemplu, piața este pe un ușor trend ascendent, cu o foarte ușoară creștere a prețurilor la contractele futures, suficient de mică încât să rămână, practic, invizibilă. 

Mâine însă nu se știe încotro se vor îndrepta cotațiile: dacă vor continua să urce sau, dimpotrivă, vor reveni la valorile de dinaninte. O evoluție practic plină de suspans, enervant de ternă, chiar plictisitoare. Piața nu mai are reacțiile de altă dată la șocuri, la alt gen de evenimente decât cele obișnuite pentru viața economică: rezultate financiare, prognoze bancare și așa mai departe. 

Oricum, prețurile petrolului au crescut joi înaintea unei reuniuni tehnice a alianței OPEC+. În jurul orei 10:55 GMT (11:55 a.m. CET), prețul barilului marca Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna aprilie, a crescut cu 0,79%, până la 81,19 USD. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în martie, a câștigat 0,83%, până la 76,48 dolari.

Petrolul a câștigat puțin teren pentru că investitorii așteaptă să afle ce s-a discutat la reuniunea comitetului ministerial mixt de monitorizare (JMMC) al alianței OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații acestora).

JMMC nu are putere de decizie în ceea ce privește creșterea sau reducerea cotelor de producție ale grupului OPEC+, dar face recomandări care servesc ca bază pentru măsurile adoptate la reuniunilor ministeriale ale organizației. El poate, totuși, să convoace o ședință plenară dacă este necesar. 

În același timp, „tensiunile persistente din Orientul Mijlociu rămân o sursă de incertitudine pentru prețurile globale ale petrolului”, spune Ole Hvalbye, analist la Seb.

„În prezent, situația pare să fie într-o fază de acalmie, în așteptarea răspunsului american la moartea a trei soldați americani în timpul unui atac cu drone asupra unei baze” din Iordania, continuă el.

Washingtonul a pus atacul pe seama „Rezistenței islamice din Irak”, o rețea de luptători din aceste grupuri armate pro-iraniene. Teheranul a negat orice implicare.

Marți, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că este „posibil” ca Statele Unite să răspundă la acest atac într-o manieră „graduală”, cu „acțiuni potențial multiple”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...

Proiect energetic important în județul Vaslui

Un alt proiect-gigant de producţie a energiei electrice...

Noi schimbări pe WhatsApp. Noutățile momentului

”Un WhatsApp tot timpul împrospătat, simplu și...

Patronul Lufthansa, dezamăgit de Boeing

Livrarea cu întârziere a avioanelor Boeing BA.N sunt...

Electromagnetica, pierdere de 50% din cifra de afaceri

Electromagnetica a realizat în primul trimestru din 2024...


pixel