China, nevoită să ia măsuri de urgență pentru stabilizarea pieței de capital

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Investitorii nu văd decât roșu în fața ochilor
Investitorii nu văd decât roșu în fața ochilor
Xi Jinping ia în calcul o intervenție de urgență pentru a susține piața bursieră chineză, după ce aceasta s-a prăbușit la minimul ultimilor cinci ani.

Premierul chinez Li Qiang, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Xi, a cerut autorităților să elaboreze măsuri mai "energice" pentru a stopa scăderea prețurilor acțiunilor și pentru a îmbunătăți încrederea investitorilor, scrie The Telegraph, conform Yahoo Finance.

Li Qiang a prezidat luni o reuniune cu cabinetul chinez, în cadrul căreia factorii de decizie au fost informați cu privire la piețele de capital și au discutat despre necesitatea de a crește valoarea investițiilor companiilor listate la bursă, potrivit Bloomberg. Aceștia au discutat, de asemenea, despre consolidarea stabilității pieței bursiere.

Indicele de referință al Chinei, CSI 300, a pierdut o cincime din valoarea sa în ultimele nouă luni când a atins cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2019.

Prăbușirea a avut loc în ciuda intervențiilor repetate ale Beijingului. Anul trecut, fondul suveran de investiții al Chinei, în valoare de 1.240 de miliarde de dolari, a achiziționat fonduri tranzacționate la bursă (ETF) și acțiuni bancare, în încercarea de a impulsiona piața. De asemenea, Banca Populară a Chinei a injectat în sistemul financiar suma record de 733 de miliarde de yuani (81 de miliarde de lire sterline).

Autoritățile iau acum în considerare o opțiune mai radicală: un plan de deblocare a aproximativ 222 de miliarde de lire sterline din conturile de stat offshore pentru a cumpăra acțiuni. Planurile ar putea fi confirmate în zilele următoare.

Duncan Wrigley, economist șef pentru China la Pantheon Macroeconomics, a declarat: "Cred că, probabil, ceea ce vor face este să îndrume asigurătorii de stat să investească mai mult pe piața bursieră."

Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care urmărește companiile listate în SUA care își desfășoară cea mai mare parte a activității în China, a urcat marți cu peste 4 procente, ca răspuns la această știre.

Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la sănătatea pe termen lung a pieței bursiere chineze.

Încrederea investitorilor a fost lovită de o scădere profundă a pieței imobiliare din această țară, care a început cu o criză a datoriilor la gigantul imobiliar Evergrande la sfârșitul anului 2021. Deflația și cererea slabă din sectorul privat au afectat, de asemenea, acțiunile, în condițiile în care China se străduiește să se redreseze în urma impactului politicilor Covid care au fost menținute mult mai mult timp decât în restul lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel