Codul Rutier. Camerele video ale șoferilor, folosite de poliție pentru amenzi
Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Cameră video instalată pe automobil
Cameră video instalată pe automobil
Camerele video instalate pe bordul mașinilor de către șoferi vor putea fi folosite de către Poliția Rutieră pentru sancționarea șoferilor care încalcă prevederile Codului Rutier, în cazul în care plenul Camerei Deputaților va adopta un proiect de lege care acum se află în dezbaterea comisiilor. Până acum, legislația nu permite aplicarea amenzilor decât în urma constatării directe de către agentul de poliție sau prin folosirea unor mijloace tehnice omologate.

Proiectul inițiat de doi parlamentari USR prevede posibilitatea ca cei care încalcă legislația privind circulația pe drumurile publice să fie amendați și în urma imaginilor obținute de către ceilalți participanți la trafic prin camerele video instalate la bord, chiar și în cazul în care acestea nu sunt omologate. Singura condiție pusă este ca șoferul care a realizat filmarea să depună și o declarație scrisă în care să descrie modul în care a fost încălcată legea de către alți participanți la trafic.

Vor putea fi folosite și imaginile de pe camerele instalate de administrațiile publice locale. Pentru a putea fi utilizate în sancționarea contravenienților, imaginile furnizate de ceilalți șoferi trebuie să arate cu claritate numărul, culoarea și marca autoturismului, precum și ora și data realizării filmării.

Citește și: ROVINIETĂ. Schimbări majore Amenzi de 4500 de lei

Inițiatorii justifică proiectul de lege prin numărul mare de accidente rutiere provocate de șoferii neatenți sau turbulenți și invocă situația din Marea Britanie unde înregistrările video făcute de șoferi pot fi încărcate pe un portal online, la care trebuie anexat un formular electronic. Acestea sunt distribuite automat către secțiile de poliție pe baza cărora s-a petrecut incidentul rutier. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel