Cum își gestionează bugetul o familie în perioade de inflație
Blocajul financiar la nivelul...
Directorul executiv al ARC, Dana Tănase, afirmă că anul 2025 a pus o presiune fără precedent pe bugetele companiilor din sector, mai ales după eliminarea facilităților fiscale acordate industriei alimentare: „Dacă ar fi să caracterizăm anul 2025 din punctul de vedere al procesatorilor de carne, am putea spune fără ezitare că a fost un an dificil, cu o presiune foarte mare pe bugetele companiilor. Industria alimentară, sector strategic al economiei, a pierdut facilitățile fiscale inițial acordate până în 2028, iar acest lucru a condus la un efort financiar din partea procesatorilor de carne pentru a putea susține salariile”, a declarat Tănase pentru Agerpres.
Majorarea salariului minim brut pe economie a generat, potrivit acesteia, creșteri salariale în lanț, necesare pentru păstrarea forței de muncă, însă costurile suplimentare au fost suportate integral de companii, inclusiv prin plata taxelor aferente, ceea ce a amplificat presiunea financiară.
Rezultatele financiare ale anului sunt influențate de o combinație de factori negativi, de la creșterea taxelor și accizelor până la liberalizarea prețului la energie și deprecierea monedei naționale. „Rezultatele financiare ale acestui an vor fi influențate de toată pleiada de taxe, creșteri de accize, liberalizarea prețului la energie, devalorizarea monedei naționale, în condițiile în care majoritatea facturilor sunt calculate la valoarea euro, precum și de creșterea prețurilor materiilor prime provenite din import”, a explicat Dana Tănase, subliniind că singura soluție a fost optimizarea și restrângerea unor activități care în mod normal ar fi fost finanțate.
Citește și: Două abatoare noi la Brăila și Galați, investiție de 200 milioane euro
La presiunile economice se adaugă evoluția pestei porcine africane, prezentă în România din 2017, care afectează întreg lanțul de aprovizionare și limitează sever exporturile. „Șansele de a deveni indemni de această boală se îndepărtează cu fiecare an care trece, impactând întreg lanțul de aprovizionare cu carne de porc și afectând în mod negativ balanța comercială”, avertizează reprezentanta ARC.
Potrivit acesteia, doar pe relația comercială cu Marea Britanie pierderile sunt estimate la aproximativ 100 de milioane de euro anual, din cauza interdicțiilor la export pentru mai multe categorii de produse, inclusiv carne tocată, carne preparată, mici și cârnați proaspeți. De asemenea, eforturile de a intra pe piața SUA cu produse crud-uscate nu s-au concretizat, tot din cauza restricțiilor generate de pesta porcină africană.
În acest context, anul 2025 a fost unul „fără așteptări legate de performanțe financiare optimiste” pentru majoritatea companiilor din sector, iar perspectivele pentru 2026 sunt la fel de rezervate. „Apreciem că 2026 va fi o continuare a anului 2025, dacă nu și mai dificil, ținând cont de anunțatele majorări de taxe, impozite, liberalizarea la gaze etc., iar în condițiile scăderii consumului, procesatorii fac analize ample dacă și când este momentul să investească în dezvoltare”, a precizat Dana Tănase.
În pofida contextului dificil, procesatorii vin pe piață cu o gamă completă de produse pentru Crăciun și Anul Nou. Scumpirile resimțite de consumatori, de aproximativ 8% față de anul trecut, nu sunt însă legate de sezonul sărbătorilor. „Majorările de prețuri pe care consumatorul le resimte deja au fost cauzate de impactul de peste an al creșterii taxelor, curentului, combustibilului. În niciun caz procesatorii nu majorează prețurile de sărbători”, a subliniat reprezentanta ARC.
În cazul cărnii de porc, anumite sortimente beneficiază de adaos comercial plafonat, iar datele Comisiei de Clasificare a Carcaselor arată că prețul mediu al cărnii de porc la finalul lunii noiembrie a fost cu aproximativ 19% mai mic decât anul trecut.
Datele indică un ușor reviriment al producției interne de carne de porc în primul semestru din 2025, cu o creștere de peste 8% față de aceeași perioadă din 2024, în timp ce importurile au scăzut cu aproximativ 10,5%. Chiar și așa, pe piața românească au intrat peste 150.000 de tone de carne de porc din spațiul european în primele șase luni ale anului.
Pe partea de cerere, consumul rămâne sub presiune. „Pe fondul scăderii puterii de cumpărare, consumatorul cumpără în cantitate mică și este foarte atent la preț”, a concluzionat Dana Tănase.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, consumul mediu anual pe locuitor este dominat de carnea de porc și de pasăre, în timp ce consumul total de produse din carne se situează la aproximativ 17–18 kg pe an. ARC, înființată în 1999, reunește în prezent 52 de societăți care realizează peste 60% din producția națională de mezeluri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Blocajul financiar la nivelul...
Transferul părților sociale intră sub reguli stricte în...
Pentru o mare parte din...
Patiserii din România vor scoate pe piață peste șapte...
Companiile românești traversează o perioadă critică,...
Industria de procesare a cărnii...
România a depus oficial, vineri...
Departamentul de Justiție al...
Guvernul a pus în dezbatere un...
Al doilea hidroagregat al...
Trecerea de la vechiul sistem...
Autoritățile din Finlanda au pus sechestru pe o vilă de...
Firma cu un singur angajat și...
Profesorul universitar Mircea...
Liderii Uniunii Europene au...
Tarifele reglementate...
Guvernul a decis soarta fibrei...
Uniunea Europeană a amânat aprobarea și semnarea...
Proiectul drumului de mare...
Adoptarea unui contingent de...
Diaspora continuă să rămână un...
UMB montează ultimele elemente...
Analistul economic Adrian...