Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Programul de lucru al Comisiei, care conţine 43 de noi iniţiative politice circumscrise tuturor celor şase obiective ambiţioase emblematice menţionate în Orientările politice ale preşedintei von der Leyen, se bazează pe discursul său privind starea Uniunii din 2022.
Multe dintre iniţiativele-cheie din actualul program de lucru sunt rezultatul Conferinţei privind viitorul Europei. În plus, noua generaţie de grupuri de dezbatere ale cetăţenilor va fi parte din procesul de elaborare a politicilor Comisiei în anumite domenii-cheie. Primele grupuri de dezbatere ale cetăţenilor vor aborda problema risipei de alimente, a mobilităţii în scopul învăţării şi a lumilor virtuale.
"În ultimul an, ne-am confruntat cu o coliziune de crize, provocată de invadarea barbară a Ucrainei de către Rusia. În 2023, vom promova o agendă ambiţioasă pentru cetăţeni, în care vom aborda problema preţurilor ridicate la energie pentru a reduce povara pentru familiile şi întreprinderile din întreaga Europă, accelerând în acelaşi timp tranziţia verde. Vom apăra democraţia şi statul de drept atât acasă, cât şi în restul lumii", a declarat preşedinta Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat.
"Următorul program de lucru al Comisiei se înscrie în eforturile noastre de a răspunde celor mai presante provocări, cum ar fi criza energetică, intensificând, în acelaşi timp, eforturile de a răspunde provocărilor generaţionale. Acest lucru se reflectă bine şi în angajamentul nostru de a propune măsuri UE care să stimuleze autonomia strategică a Europei în ceea ce priveşte materiile prime critice, fără de care transformarea verde şi digitală este pur şi simplu imposibilă", a afirmat la rândul său Maros Sefcovic, vicepreşedinte al CE pentru relaţii interinstituţionale.
În calitate de preşedinte al Grupului privind sănătatea, el a spus că este mândru să anunţe transpunerea concluziilor Conferinţei privind viitorul Europei în multe dintre iniţiativele comunitare. "Invit acum Parlamentul European şi Consiliul să ajungă rapid la un acord cu privire la principalele propuneri legislative, astfel încât cetăţenii şi întreprinderile noastre să beneficieze de acţiuni concrete în aceste vremuri dificile", a pledat Sefcovic.
Reformă a pieţei energiei electrice
În contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, Comisia va propune, la începutul anului 2023, printre alte iniţiative, o reformă cuprinzătoare a pieţei energiei electrice din UE, inclusiv decuplarea preţului la energie electrică de preţul la gaze. Pentru a contribui la dezvoltarea rapidă a economiei noastre ecologice pe bază de hidrogen, Comisia va propune crearea unei noi Bănci europene a hidrogenului, care va investi 3 miliarde de euro în lansarea unei pieţe a hidrogenului în UE.
În 2023, Comisia va lua, de asemenea, măsuri pentru a reduce deşeurile şi impactul deşeurilor asupra mediului, cu accent pe deşeurile alimentare şi textile, un subiect relevant identificat în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei. În mod similar, ca răspuns la preocupările cetăţenilor, CE va propune revizuirea legislaţiei UE privind bunăstarea animalelor.
O Europă pregătită pentru era digitală
Pentru a aborda riscurile actuale şi viitoare ale dependenţelor strategice, Comisia va propune măsuri la nivelul UE pentru a asigura un acces adecvat şi diversificat la materiile prime critice necesare pentru rezilienţa digitală şi economică a Europei.
Revizuirea normelor privind întârzierea efectuării plăţilor va contribui la reducerea sarcinilor pentru IMM-uri într-o perioadă de incertitudine economică. Iniţiativa CE privind extinderea şi îmbunătăţirea în continuare a utilizării instrumentelor şi a proceselor digitale în domeniul dreptului societăţilor comerciale va ajuta întreprinderile de pe piaţa unică prin simplificarea procedurilor administrative şi judiciare.
Comisia va propune, de asemenea, un spaţiu european comun al datelor privind mobilitatea pentru a stimula digitalizarea sectorului mobilităţii, în timp ce un cadru de reglementare al UE pentru sistemul Hyperloop va ajuta blocul comunitar să se pregătească pentru implementarea soluţiilor de mobilitate emergente.
Se lucrează la principiile unui monede euro digitale
Ţinând seama de contribuţiile Conferinţei privind viitorul Europei, Comisia va efectua o revizuire a guvernanţei economice pentru a se asigura că aceasta este în continuare adecvată scopului urmărit. Pentru a consolida şi mai mult bugetul Uniunii în contextul actualelor provocări urgente, va fi efectuată, de asemenea, o evaluare la jumătatea perioadei a bugetului UE pentru perioada 2021-2027 şi va fi prezentat un al doilea set de noi resurse proprii, pe baza propunerii privind un set unic de norme fiscale pentru desfăşurarea de activităţi economice în Europa.
Pentru a se asigura că moneda comună a Uniunii este adecvată pentru era digitală, va fi prezentată o propunere de stabilire a principiilor unei monede euro digitale înainte de emiterea sa potenţială de către Banca Centrală Europeană.
Având în vedere provocările sociale create de pandemia de COVID-19 şi de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, va fi actualizat cadrul pentru stagii de calitate pentru a aborda aspecte precum remunerarea echitabilă şi accesul la protecţie socială, în scopul stimulării rezilienţei sociale a Europei.
O Europă mai puternică pe plan internaţional
Realitatea războiului a confirmat necesitatea intensificării eforturilor UE în domeniul securităţii şi apărării. Pentru a-şi apăra interesele, principiile democratice, pacea şi stabilitatea, Comisia va prezenta strategia spaţială a UE pentru securitate şi apărare, precum şi o nouă strategie a UE în materie de securitate maritimă. De asemenea, va fi actualizat instrumentarul de sancţiuni pentru a include corupţia.
De asemenea, va fi propusă o nouă agendă pentru a ne revigora relaţiile cu America Latină şi zona Caraibilor. În acelaşi timp, UE va coopera în continuare cu ţările candidate din Balcanii de Vest, precum şi cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, în vederea viitoarei lor aderări la Uniune.
Având în vedere că doar 15 % dintre tineri au făcut studii, cursuri de formare sau stagii de ucenicie în altă ţară din UE, Comisia va propune actualizarea actualului cadru al UE de mobilitate în scopul învăţării, pentru a le permite studenţilor să se deplaseze mai uşor de la un sistem de învăţământ la altul. Întrucât 2023 va fi Anul European al Competenţelor, se doreşte atragerea de profesionişti cu înaltă calificare în sectoarele în care Europa se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, prin propuneri privind recunoaşterea calificărilor resortisanţilor ţărilor terţe. O iniţiativă specifică va promova una dintre competenţele cele mai importante din punct de vedere strategic, prin intermediul unei Academii de competenţe în materie de securitate cibernetică.
Se doreşte digitalizarea documentelor de călătorie în UE
Pentru un spaţiu Schengen rezilient şi sigur pentru călătoriile fără frontiere, executivul UE va propune legi privind digitalizarea documentelor de călătorie din UE şi facilitarea călătoriilor.
În acelaşi timp, Comisia va propune o abordare cuprinzătoare a sănătăţii mintale, care a fost una dintre iniţiativele-cheie ale Conferinţei privind viitorul Europei, precum şi o recomandare revizuită privind mediile fără fum de tutun şi o nouă recomandare privind formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare.
Un nou elan pentru democraţia europeană
În 2023, Comisia va prezenta un pachet privind apărarea democraţiei, inclusiv o iniţiativă privind protejarea spaţiului democratic al UE împotriva intereselor străine.
CE doreşte să construiască o Uniune a egalităţii prin propunerea unui card european pentru persoanele cu handicap, care va asigura recunoaşterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap în toate statele membre. De asemenea, se va continua activitatea de abordare a lacunelor în ceea ce priveşte protecţia juridică împotriva discriminării pe motive de rasă sau origine etnică.
În conformitate cu principiile privind o mai bună legiferare, Comisia va continua să încerce să identifice potenţialul de simplificare şi de reducere a sarcinii administrative şi să sprijine durabilitatea. Pentru a completa efortul sistematic de identificare şi eliminare a birocraţiei, un grup la nivel înalt de părţi interesate va contribui în continuare la raţionalizarea specifică a acquis-ului care afectează cetăţenii şi întreprinderile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.