În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Cuprul și-a reluat, luni, ascensiunea, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele paisprezece luni, în timp ce ETF-urile, care urmăresc stocurile minelor de cupru, evoluează la un nivel nemaivăzut de aproape doi ani.
Spre deosebire de piața boabelor de cacao, care este, parțial, victima unei „bule” speculative, metalul roșu își datorează traiectoria ascendentă mai multor factori economici fundamentali. Primul ar fi redresarea activității industriale în China în martie, cuplată cu revenirea sectorului industrial american. Cuprul este supranumit „Dr Copper” de mulți jucători de pe piață: pentru ei, metalul, prezent în toate industriile, este un fel de indicator principal al creșterii economice globale. Dacă perspectivele se îmbunătățesc, scade și prețul cuprului.
În ceea ce privește oferta, trebuie să privim spre China pentru a înțelege motivele care cresc prețurile. Sub efectul modificărilor la importuri sau al greutățile provocate de capriciile meteorologice, oferta tinde să se rarefieze în țară.
„Topitoriile chineze au discutat despre o reducere comună a producției de metale rafinate pentru a face față penuriei de materii prime”, a explicat Ole S. Hansen de la Saxo Bank. El a constatat, printre altele, că în China producătorii de cupru s-au angajat într-un fel de întrecere pentru a pune mâna pe cât mai multă materie primă prin reducerea taxelor de procesare.
Pe de altă parte, analiștii băncii americane Goldman Sachs estimează că, în următorii doi ani, prețurile la cupru vor crește cu aproximativ 4%, o ascensiune marcată, firește de suișuri și coborâșuri, ca reacție la diferite evenimente.
Și tranziția verde? Joacă un rol incontestabil. Cuprul este unul dintre cele trei metale critice ale tranziției energetice, alături de litiu și nichel, esențiale în sectoarele energiei verzi, electronice și auto. De exemplu, o mașină electrică conține de aproximativ 4 ori mai mult cupru decât un vehicul termic. Până în 2030, cererea de metal roșu este de așteptat să crească cu 45%, adică o creștere anuală de puțin peste 1 megatonă pe an, potrivit proiecțiilor Grupului Internațional de Studiu al Cupru (ICSG).
„Ne menținem poziția optimistă de lungă durată față de cupru și, având în vedere că minerii de cupru și ei dând semne de renaștere, posibilitatea unui nou record în a doua jumătate a anului pare fezabilă”, conchide Ole S. Hansen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...