Datoria guvernamentală a atins 54,4% din PIB

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Datoria administrației publice, cunoscută și ca datoria guvernamentală, a ajuns la 916,758 miliarde de lei în luna septembrie 2024, în creștere față de 886,983 miliarde de lei în luna august, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Această majorare a determinat și o creștere a ponderii datoriei în Produsul Intern Brut (PIB), de la 52,7% în august la 54,4% în septembrie, potrivit INS.

Pe termen mediu și lung, datoria guvernamentală a crescut la 859,9 miliarde de lei, comparativ cu 831,9 miliarde de lei în luna anterioară, iar datoria pe termen scurt a urcat la 56,858 miliarde de lei. Din total, cea mai mare parte este reprezentată de titluri de stat, în valoare de 774,83 miliarde de lei, iar împrumuturile însumează 124,64 miliarde de lei.

Structura datoriei guvernamentale

Datoria administrației publice este diversificată pe valute, cea mai mare parte fiind în moneda națională (435,754 miliarde de lei), urmată de datorii în euro (390,052 miliarde de lei echivalent) și în dolari americani (89,8 miliarde de lei echivalent).

La nivelul administrației centrale, datoria a crescut în septembrie la 894,36 miliarde de lei, de la 864,74 miliarde de lei în august. Din această sumă, 837,56 miliarde de lei reprezintă datorii pe termen mediu și lung. Principalele valute în care administrația centrală s-a împrumutat sunt leul (418,025 miliarde de lei) și euro (385,383 miliarde de lei echivalent).

Datoria administrației publice locale a înregistrat o creștere ușoară, de la 22,23 miliarde de lei în august la 22,4 miliarde de lei în septembrie, din care 22,34 miliarde de lei sunt pe termen mediu și lung.

Datoria internă vs cea externă

Datoria internă a administrației publice era, în septembrie 2024, de 442,792 miliarde de lei, reprezentând 26,3% din PIB, față de 25,8% în luna anterioară. Din aceasta, administrația centrală deținea 425,18 miliarde de lei, iar administrația locală 17,614 miliarde de lei.

Pe de altă parte, datoria externă a administrației publice a urcat la 473,966 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 28,1% din PIB, comparativ cu 26,8% în august. Administrația centrală are o contribuție majoritară, cu 469,18 miliarde de lei, în timp ce administrația locală deține doar 4,785 miliarde de lei din această sumă.

Această creștere a datoriei reflectă provocările financiare ale administrației publice, în contextul unui mediu economic global volatil și al necesității de a susține investițiile și cheltuielile curente. Autoritățile vor trebui să gestioneze cu atenție aceste datorii pentru a evita presiunile suplimentare asupra bugetului de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel