Șoc pe Bursă! De ce spun experții că este cel mai mare risc din ultimii 30 de ani?
Scăderile înregistrate la Bursă...
Această majorare a determinat și o creștere a ponderii datoriei în Produsul Intern Brut (PIB), de la 52,7% în august la 54,4% în septembrie, potrivit INS.
Pe termen mediu și lung, datoria guvernamentală a crescut la 859,9 miliarde de lei, comparativ cu 831,9 miliarde de lei în luna anterioară, iar datoria pe termen scurt a urcat la 56,858 miliarde de lei. Din total, cea mai mare parte este reprezentată de titluri de stat, în valoare de 774,83 miliarde de lei, iar împrumuturile însumează 124,64 miliarde de lei.
Structura datoriei guvernamentale
Datoria administrației publice este diversificată pe valute, cea mai mare parte fiind în moneda națională (435,754 miliarde de lei), urmată de datorii în euro (390,052 miliarde de lei echivalent) și în dolari americani (89,8 miliarde de lei echivalent).
La nivelul administrației centrale, datoria a crescut în septembrie la 894,36 miliarde de lei, de la 864,74 miliarde de lei în august. Din această sumă, 837,56 miliarde de lei reprezintă datorii pe termen mediu și lung. Principalele valute în care administrația centrală s-a împrumutat sunt leul (418,025 miliarde de lei) și euro (385,383 miliarde de lei echivalent).
Datoria administrației publice locale a înregistrat o creștere ușoară, de la 22,23 miliarde de lei în august la 22,4 miliarde de lei în septembrie, din care 22,34 miliarde de lei sunt pe termen mediu și lung.
Datoria internă vs cea externă
Datoria internă a administrației publice era, în septembrie 2024, de 442,792 miliarde de lei, reprezentând 26,3% din PIB, față de 25,8% în luna anterioară. Din aceasta, administrația centrală deținea 425,18 miliarde de lei, iar administrația locală 17,614 miliarde de lei.
Pe de altă parte, datoria externă a administrației publice a urcat la 473,966 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 28,1% din PIB, comparativ cu 26,8% în august. Administrația centrală are o contribuție majoritară, cu 469,18 miliarde de lei, în timp ce administrația locală deține doar 4,785 miliarde de lei din această sumă.
Această creștere a datoriei reflectă provocările financiare ale administrației publice, în contextul unui mediu economic global volatil și al necesității de a susține investițiile și cheltuielile curente. Autoritățile vor trebui să gestioneze cu atenție aceste datorii pentru a evita presiunile suplimentare asupra bugetului de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Scăderile înregistrate la Bursă...
Laurențiu Neculaescu,...
Banca Națională a României a...
Datoria administrației publice, cunoscută și ca datoria...
Date publicate de Banca Națională a României.
Băncile comerciale nu au participat vineri la sesiunea...
Pe fondul incertitudinii totale...
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, la Palatul...
O anchetă preluată de Reuters...
Dumitru Nancu, directorul...
Analistul financiar Adrian...
O mișcare strategică a premierului Ungariei.
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...
Începutul zilei aduce subiecte fierbinți din economie,...
Opec+, alianța condusă de...
Mai multe țări europene au...
România se află din nou în topul prețurilor la energie...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Mediul de afaceri din România...
Indicatorul de Încredere...
Turcia acţionează împotriva...
Furt de proporţii din...