Dolarul american atinge maximul ultimei luni din cauza Chinei
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Dolar SUA
Dolar SUA
Dolarul american a atins luni cel mai ridicat nivel din ultima lună, investitorii căutând un refugiu sigur din cauza îngrijorărilor legate de economia Chinei, în timp ce traderii au urmărit intervenția guvernului japonez după ce yenul a scăzut la cel mai scăzut nivel din noiembrie.

Indicele dolarului, care urmărește mișcarea monedei față de principalele sale contrapartide, a crescut luni cu 0,26%, la 103,15, cel mai ridicat nivel din 7 iulie. Lira sterlină a scăzut cu 0,26%, la 1,266 dolari, în timp ce euro a pierdut 0,28%, la 1,092 dolari.

Analiștii au declarat că investitorii au cumpărat dolarul ca un refugiu sigur din cauza îngrijorărilor legate de sănătatea economiei globale, în special cea a Chinei. De asemenea, ei au invocat recenta creștere a randamentelor obligațiunilor americane, în contextul în care economia SUA continuă să dea dovadă de multă vigoare, evoluție care a susținut moneda.  Randamentul obligațiunilor de stat americane pe 10 ani s-a tranzacționat luni la aproximativ 4,18%, aproape de maximul ultimelor nouă luni, nivel înregistrat săptămâna trecută.

Potrivit Reuters, care citează surse, Country Garden, cel mai mare dezvoltator privat din China, încearcă pentru prima dată să amâne plata unei obligațiuni onshore, informație privită ca un nou semn de tensiune din acest sector, zguduit deja de problemele de la Evergrande. Separat, două companii chineze listate la bursă au declarat în weekend că nu au primit plăți pentru produsele de investiții ajunse la scadență de la administratorul de active Zhongrong International Trust Co.

"Randamentele ridicate ale obligațiunilor americane și ceea ce pare a fi un mediu în deteriorare în sectorul financiar chinezesc apasă asupra activelor de risc", a explicat Chris Turner, șeful departamentului de piețe al ING. În opinia sa, este posibil ca dolarul să rămână puternic "dacă autoritățile chineze vor veni urgent cu măsuri puternice de stimulare".

Yenul japonez se tranzacționa la cel mai scăzut nivel din 10 noiembrie, la 145,36 pentru un dolar, iar dolarul a crescut cu 0,29% față de această monedă. O mișcare spre 145,2 în timpul sesiunii asiatice a fost rapid inversată. Banca Japoniei și-a menținut politica monetară foarte relaxată, în timp ce celelalte bănci centrale ale lumii și-au majorat ratele dobânzilor, ceea ce a făcut ca randamentele din alte țări să fie mai atractive și a cântărit puternic asupra yenului.

Japonia a intervenit pe piața valutară în septembrie anul trecut, când dolarul a depășit 145 de yeni, ceea ce a determinat Ministerul de Finanțe să cumpere yeni și să readucă perechea la aproximativ 140 de yeni. Yenul a scăzut cu aproape 10% față de dolar de la începutul anului. "Lipsa intervenției verbale de până acum sugerează că nivelul de răbdare al autorităților japoneze ar fi crescut după ultima modificare a politicii monetare și tendințele dezinflaționiste din SUA", a declarat Charu Chanana, strateg de piață la Saxo Markets. "Cu toate acestea, comercianții sunt potențial prudenți în legătură cu acest prag de 145.

Dolarul australian a coborât la cel mai scăzut nivel din luna mai, la 0,6456 dolari, și a scăzut cu 0,33%, la 0,648 dolari. Moneda este adesea considerată un indicator al sentimentului investitorilor față de China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel