Este România campioană la creșterea prețului la gaze și electricitate? Ce spun cifrele

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Masuri reducere facturi
Masuri reducere facturi
Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a realizat o analiză în care se răspunde la întrebarea dacă este sau nu România campioană la creşterea preţurilor la gaze şi energie. 

Cu puțin timp în urmă un oficial român, afirma că scăderea prețului la gaze și electricitate a determinat scăderea veniturilor la bugetul de stat. Datele EUROSTAT arată că prețul în trimestrul I 2023 față de perioada similară din anul 2022 a crescut cu 77% pentru electricitate (locul 3 în Europa) și de 134% la gazele naturale (locul 2 în Europa).

 

Este România campioana creșterii prețurilor în Europa?

 

"Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm Metodologia EUROSTAT privind statistica prețurilor. Astfel putem concluzina că prețurile EUROSTAT pentru populație sunt prețurile din contractele existente între furnizori și consumatori. Important de precizat că aceste prețuri nu au fost efectiv achitate de către consumatori, deoarece consumatorul a plătit prețul plafonat.

Analizând datele constatăm că în fapt prețul efectiv plătit la gaze a fost în creștere cu cca 5% la gaze (a 4 cea mai mică creștere din Europa). și cu cca 8% la energie electrică (a 3 cea mai mică creștere din Europa). Aceasta este creșterea reală a prețului efectiv plătit la gaze și energie electrică de populația din România între semestrul I 2023 și Semestrul I 2022. Creștere prețului se datorează modificărilor legislative care au apărut în Semstrul II 2022 și care a determinat creșterea numărului consumatorilor care au plătit preț plafonat de 1,3 lei/kWh cu TVA inclus (acei care au consumat efectiv în luna de consum mai mult decât 255 kWh). În situația gazelor ușoara creștere se datorează expirării contractelor încheiate după anul 2020 pe o perioadă care includea și luni din anul 2022, cu prețuri la gaze sub 0,2 lei/kWh.

Analizând prețurile efectiv plătite la gaz și electricitate (prețurile plafonate), România se șăsește în rândul țărilor cu prețuri efectv plătite mici la nivel European la gaz și electricitate. Precizăm însă că în situația în care s-ar fi aplicat în România propunerile Asociației Eergie Inteligetă (AEI) (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/romania-nu-are-intamplator-cele-mai-mari-cresteri-ale-preturilor-la-gaze-si-energie-electrica-din-europa/ ), românii ar fi putut plăti prețuri și mai mici la gaze și energie electrică și ar fi putut să fie țara unde să nu existe nici o creștere a prețului între Semestrul I 2022 și Semestrul I 2023 la gazele naturale.

Totuși, datele EUROSTAT, privind creșterea prețului efectiv plătit la gaze Semestrul I 2023/Semestrul I 2022, nu trebuie neglijate, acestea reprezintă un mare semnal de alarmă și scoate în evidență o mare problemă: arată unde se vor găsi prețurile în România post plafonare în raport cu prețurile din țările europene!!!.

Aceste statistici trebuie interpretate în mod correct, și chiar dacă creșeterea prețului efectiv plătit de populație nu a fost mare, statisticile arată nefuncționarea clară a pieței de gaz și energie electrică în România și o mare îngrijorare față de momentul în care plafonarea nu se va mai aplica", se arată în analiza AEI.

Documentul poate fi consultat aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel