Euronext și Deutsche Börse, discuții despre un „Nasdaq european”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursă
Bursă
Discuțiile au durat mai bine de 18 luni, ideea fiind de a crea o  platformă comună de listări la bursă în Europa, pentru a evita o hemoragia în favoarea New York-ului. Informaţia, obţinută de Financial Times, a fost confirmată de cei doi operatori, dar în termeni diferiţi.

Şeful Euronext, Stéphane Boujnah, a confirmat pentru FT că a fost abordat de Theodor Weimer, omologul său de la Deutsche Börse, pentru crearea unei "noi burse tehnologice undeva în Europa". Obiectivul a fost de a lansa ceva de genul bursei Nasdaq pentru companiile de tehnologie europene. Boujnah a amânat proiectul pe motiv că o nouă piață ar fragmenta o piață deja complexă. Deutsche Börse, la rândul său, a confirmat existența unor discuții, dar a negat că acestea se referă la o nouă bursă.

Concurența dintre piețele din Europa continentală este feroce, fiecare luptând să atragă oferte publice inițiale (IPO) cât mai frumoase. Birkenstock este cel mai recent exemplu. Piața de la Frankfurt a fost, de asemenea, traumatizată de retragerea de la bursa din New York a companiei Linde, în urmă cu câteva luni.

Consolidare incompletă

Fantezia unei apropieri între Euronext și Deutsche Börse a alimentat mult timp speculații, dar subiectul, deși important, a fost tot mai ocolit de factorii de resort. Modul de-a dreptul schizofrenic, după cum se exprimă publicația economică Zonebourse, în care structurile antitrust europene au acordat piețele bursiere în urmă cu câțiva ani a antrenat apariția unor situații confuze, de care s-au grăbit să profite jucători americani în graba lor de a pune piciorul pe vechiul continent. Astfel, NYSE a reușit să pună mâna pe Euronext în timp ce ”mariajul” dintre Bursa de Valori din Londra și Deutsche Börse a fost blocată.

FT reamintește că Europa are mai mult de 30 de burse, mai multe camere de compensare și reglementări naționale diferite, în timp ce Statele Unite au o singură cameră și proceduri armonizate. Citat de cotidianul britanic de afaceri, William Wright, fondator al grupului de reflecţie New Financial, consideră că Europa suferă de o "structură kafkaică".

Un început de consolidare a avut loc deja, Euronext fiind în fruntea burselor de la Paris, Bruxelles, Amsterdam, Lisabona, Milano, Dublin şi Oslo, în timp ce Deutsche Börse operează la Frankfurt, Viena, Malta şi Budapesta. SIX, proprietarul bursei din Zurich, a cumpărat bursa din Madrid în 2020. Nasdaq a făcut deja mână jos pe bursele scandinave din Copenhaga (Danemarca), Stockholm (Suedia), Helsinki (Finlanda) și Reykjavik (Islanda) și pe piețele baltice din Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) și Tallinn. (Estonie).

Cu toate acestea, nu a avut loc nicio tranzacţie, în ceea ce priveşte pieţele de acţiuni, între cele patru grupuri dominante, London Stock Exchange, Deutsche Börse, Euronext şi Nasdaq.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel