Scăderea prețurilor de pe piața la vedere a cuprului a făcut ca diferența dintre prețul la vedere și prețul contractelor futures tranzacționate la Bursa de Metale din Londra pentru o livrare la trei luni să ajungă la cel mai mare nivel din 1994 încoace, plasând curba futures a cuprului într-o stare de contango extremă - un termen folosit de comercianții de mărfuri futures pentru a descrie situația în care prețurile futures se tranzacționează peste prețul la vedere.
Prețurile au scăzut în ultimele câteva luni, deoarece stocurile s-au acumulat în depozitele London Metals Exchange din întreaga lume.
Scăderea cererii este în mare parte un factor al slăbiciunii economiei chineze, spun analiștii. Dar, având în vedere că economia Chinei este a doua ca mărime din lume, efectele de propagare ar putea fi resimțite până în Europa, SUA și nu numai.
Potrivit celor mai recente date ale LME, 163.900 de tone de cupru sunt depozitate în depozitele de schimb din întreaga lume la data de 22 septembrie. Aceasta reprezintă o creștere de 50% de la începutul lunii septembrie, după o creștere de 50% în luna august. Stocurile au crescut de la jumătatea lunii iulie, arată datele.
Analiști: Implicația este clară
"Acest lucru arată semnale clare de slăbire a cererii", a declarat Ewa Manthey, strateg de mărfuri la ING, cu sediul la Londra, într-o notă adresată clienților. Cu siguranță, Manthey a menționat că stocurile rămân scăzute în raport cu standardele istorice.
Dave Rosenberg, un fost economist de la Merrill Lynch, care în prezent conduce Rosenberg Research, a dat, de asemenea, vina pe slăbirea condițiilor economice din China pentru prăbușirea prețului cuprului.
De asemenea, el a remarcat că prețurile ar putea reacționa la o scădere a comerțului mondial.
Comerțul a scăzut cu 3,2% de la un an la altul în august, cea mai abruptă scădere din august 2020, potrivit celor mai recente cifre ale World Trade Monitor, care este publicat de Biroul olandez pentru analiza politicilor economice.
În mod obișnuit, scăderea activității comerciale este un semn al declinului activității economice în sens mai larg.
De ani de zile, cuprul s-a bucurat de supranumele "Dr. Copper", se presupune că pentru capacitatea sa de a adulmeca tendințele economice globale înainte ca acestea să se reflecte în datele oficiale. Cuprul are o varietate de utilizări în produsele industriale și medicale, până la cablurile electrice din case, alături de acoperișuri, instalații sanitare și nu numai. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate metale industriale.
Dar unii analiști au pus recent la îndoială potențialul predictiv al cuprului. Echipa de cercetare în domeniul materiilor prime de la Bank of America, condusă de Michael Widmer și Francisco Blanch, a declarat că sensibilitatea cuprului la creșterea PIB-ului a scăzut într-o notă de cercetare publicată luna trecută.
"Ca activ ciclic, cererea de cupru a fost întotdeauna strâns corelată cu creșterea PIB-ului global, dar această sensibilitate a scăzut", a declarat echipa Bank of America. "Acest beta redus față de PIB a oferit deja un sprijin pentru prețurile cuprului la aproximativ 8.500 dolari/t (3,86 dolari/lb) în ultimele trimestre și a limitat presiunile de scădere a prețurilor asupra metalului roșu în mijlocul unei recesiuni industriale, un eveniment rar", adaugă aceștia.
Prețul cuprului cu livrare în decembrie, tranzacționat la New York Mercantile Exchange, care concurează cu LME, a scăzut marți cu 0,7%, la 3,65 dolari/livră, situându-se în jurul celui mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii mai, potrivit datelor FactSet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...