Urmărește dezbaterea live

Franța, curtează China: Este imposibil să tăiem toate legăturile
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei / FOTO: https://www.facebook.com/
Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei / FOTO: https://www.facebook.com/
Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, efectuează o vizită la Beijing. 

Tăierea tuturor legăturilor economice cu China este "o iluzie", în contextul în care unele ţări occidentale pun la îndoială dependenţa lor economică de gigantul asiatic, a spus ministrul francez, subliniind că "ne opunem total ideii de decuplare”. 

"Este imposibil să tăiem toate legăturile dintre economia americană şi europeană şi cea a Chinei", a declarat ministrul adresându-se, în engleză, jurnaliștilor adunați în fața ambasadei Franţei la Beijing.

În același timp însă, Bruno Le Maire a apărat ambiţia unei mai mari independenţe economice a Franţei în anumite sectoare specifice. Conceptul de "reducere a riscurilor", popular în ultimele luni în multe ţări occidentale, "nu înseamnă că China constituie un risc", a ţinut să precizeze oficialul francez, dorind să "evite orice neînţelegere".

"Asta înseamnă că vrem să fim mai independenţi (...) Nu vrem să ne dăm seama, aşa cum am făcut-o în timpul crizei COVID, că suntem prea dependenţi de anumite componente foarte specifice", a afirmat el.

Remarcile survin într-un moment în care mai multe ţări occidentale susțin că doresc să-şi reducă dependenţa economică de China, inclusiv Germania, pentru care Beijingul este cel mai mare partener comercial şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector auto.

Unii oficiali americani apără o astfel de idee, pe fondul tensiunilor cu Beijingul. Cu toate acestea, cu prilejul unei vizite efectuate în China, la începutul lunii iulie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că o "decuplare" a economiei americane de cea a Chinei este "practic imposibilă", având în vedere ponderea sa pentru economia mondială.

Într-o lume cu economii interconectate, aceasta este o "propunere falsă", preciza, la rândul său, în iunie, premierul chinez Li Qiang în iunie.

Bruno Le Maire se află în China pentru dialogul economic şi financiar franco-chinez la nivel înalt, o întâlnire bilaterală anuală dedicată acestor probleme strategice. El se va deplasa luni la Shenzhen (sud), o metropolă care se învecinează cu Hong Kong şi considerată "Silicon Valley-ul chinezesc".

El se va întâlni cu investitori chinezi şi directori de mari companii, inclusiv cu cel al producătorului auto BYD, care are în vedere deschiderea unei fabrici de vehicule electrice în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.

NVIDIA nu are motive să dezamăgească piața

Bursa de la New York așteaptă ca NVIDIA să prezinte...

Gazprom, somată să nu mai arunce banii pe fereastră

Guvernul Rusiei a emis o hotărâre în acest sens. 

Microsoft prezintă PC-urile Copilot+

Microsoft a lansat luni o nouă categorie de computere...

Grecia cere UE ”mai multă transparență” pentru consumatori

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, într-o...

Gigantul saudit Aramco pariază pe computerul cuantic

Iar în acest scop a ales o tânără companie franceză,...

ChatGPT își pierde vocea. Acuzații grave la adresa companiei

ChatGPT trebuie să renunțe la una dintre vocile pe care...

ANAT semnalează lipsa fondurilor pentru IMM-urile din turism

ANAT și patronatele din turism solicită suplimentarea...


pixel