Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Tăierea tuturor legăturilor economice cu China este "o iluzie", în contextul în care unele ţări occidentale pun la îndoială dependenţa lor economică de gigantul asiatic, a spus ministrul francez, subliniind că "ne opunem total ideii de decuplare”.
"Este imposibil să tăiem toate legăturile dintre economia americană şi europeană şi cea a Chinei", a declarat ministrul adresându-se, în engleză, jurnaliștilor adunați în fața ambasadei Franţei la Beijing.
În același timp însă, Bruno Le Maire a apărat ambiţia unei mai mari independenţe economice a Franţei în anumite sectoare specifice. Conceptul de "reducere a riscurilor", popular în ultimele luni în multe ţări occidentale, "nu înseamnă că China constituie un risc", a ţinut să precizeze oficialul francez, dorind să "evite orice neînţelegere".
"Asta înseamnă că vrem să fim mai independenţi (...) Nu vrem să ne dăm seama, aşa cum am făcut-o în timpul crizei COVID, că suntem prea dependenţi de anumite componente foarte specifice", a afirmat el.
Remarcile survin într-un moment în care mai multe ţări occidentale susțin că doresc să-şi reducă dependenţa economică de China, inclusiv Germania, pentru care Beijingul este cel mai mare partener comercial şi o piaţă vitală pentru puternicul său sector auto.
Unii oficiali americani apără o astfel de idee, pe fondul tensiunilor cu Beijingul. Cu toate acestea, cu prilejul unei vizite efectuate în China, la începutul lunii iulie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că o "decuplare" a economiei americane de cea a Chinei este "practic imposibilă", având în vedere ponderea sa pentru economia mondială.
Într-o lume cu economii interconectate, aceasta este o "propunere falsă", preciza, la rândul său, în iunie, premierul chinez Li Qiang în iunie.
Bruno Le Maire se află în China pentru dialogul economic şi financiar franco-chinez la nivel înalt, o întâlnire bilaterală anuală dedicată acestor probleme strategice. El se va deplasa luni la Shenzhen (sud), o metropolă care se învecinează cu Hong Kong şi considerată "Silicon Valley-ul chinezesc".
El se va întâlni cu investitori chinezi şi directori de mari companii, inclusiv cu cel al producătorului auto BYD, care are în vedere deschiderea unei fabrici de vehicule electrice în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...