Inteligența Artificială provoacă o adevărată revoluție pe piețele financiare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa New York
Bursa New York
Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale generative conduce la mișcări semnificative pe piețele financiare.

Un maxim istoric

Încetinirea economică globală devine tot mai clară, iar revizuirile în scădere ale perspectivelor sunt aspru pedepsite de piață, cum este cazul companiilor Alstom, Euroapi, Sartorius Stedim Biotech, LVMH și altele altele, ale căror acțiuni s-au depreciat puternic în ultimele luni. În acest mediu confuz, cele mai mari vedete americane ale tehnologiei continuă să atragă capital. Supranumiți „Cei șapte magnifici”, Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms și Tesla reprezintă acum 30% din capitalizarea totală a indicelului vedetă al bursei americane, S&P 500. Un maxim istoric!

Companii care, de la începutul anului, au înregistrat câștiguri de două cifre la bursă și care, în pofida dimensiunii lor continuă să se dezvolte, să investească sume colosale, au un flux de numerar abundent și procedează la răscumpărări de acțiuni. Noul lor motor de dezvoltare provine din ascensiunea așa-numitei inteligențe artificiale „generative” (sunet, text, imagine, video) care permite câștiguri semnificative de productivitate și întărește pozițiile dominante, după principiul «the winner takes all».

Revoluție tehnologică

Alkesh Shah și Andrew Moss, analiști la Bank of America (BofA) Securities, subliniază că, până în prezent, peste nouă din zece companii au implementat o strategie dedicată AI. Experții în domeniul bancar din SUA consideră că perturbarea modelului de afaceri din cauza ascensiunii IA va fi probabil mult mai rapidă decât își imaginează majoritatea investitorilor. Potrivit acestora, potențiala transformare ar putea fi de aceeași amploare cu cea cauzată de sosirea telefonului, a automobilului, a computerului sau a internetului. Aceste inovații istorice au avut nevoie de 15-30 de ani pentru a cuceri în totalitate publicului larg.

Dar eficiența mai mare a proceselor de producție și creșterea veniturilor legate de IA ar putea fi mult mai rapide, cu efecte vizibile așteptate în termen de trei până la cinci ani.

Impact global de trilioane de dolari

Analiștii BofA Securities consideră că implementarea AI generativă în afaceri este de așteptat să schimbe paradigma eficienței și productivității în toate industriile. Îmbunătățirea marjei operaționale din aplicațiile AI generative este estimată de bancă la 250 de puncte de bază în următorii cinci ani pentru companiile S&P 500, echivalentul a 65 de miliarde de dolari în economii anuale. Ei prevăd un impact economic global de 15,7 trilioane până în 2030.

În Statele Unite, printre principalii beneficiari ai AI, banca recomandă în special acțiunile Microsoft, Amazon, Nvidia, Eli Lilly, JPMorgan Chase, Adobe, Salesforce, Accenture, Thermo Fisher Scientific, Intuit, Applied Materials, Servicenow, Intuitive Surgical, Gilead. Științe, Palo Alto Networks, Synopsys, Equinix, Northrop Grumman și General Motors.

În Europa, BofA Securities favorizează ASML Holding, SAP, Siemens, Airbus, Safran, Capgemini, Amadeus IT, Telefónica, ASM International, Sonova Holding, Dino Polska și Wacker Chemie.

În Asia, banca favorizează Tencent, TSMC, Alibaba, BHP Group, LG Energy Solution, Netease, SK Hynix, Bajaj Finance, Nintendo, Mediatek, Hyundai Motor și Nomura Research.

Trei teme principale

Universul investițional digital poate fi împărțit în trei teme: nevoile consumatorilor (comerț online, divertisment, fintech) care reprezintă mai mult de o treime din active; cele ale companiei (securitate cibernetică, software de aplicație, publicitate online) care reprezintă 44% din alocare; tehnologii „abilitante” (infrastructură, semiconductori, servicii) care reprezintă 15% din active. Portofoliul este în mare parte nord-american, la 77%. China este la 8% și Europa la 3%. Suma numerarului este de 5%.

Principalele poziții ale fondului sunt Meta Platforms, Alphabet, Amazon, Microsoft, Nvidia, Intuit, Adobe, Mercadolibre (companie de comerț electronic cu sediul în Uruguay), Booking.com, Netflix, Servicenow și Applied Materials.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel