Interesul investitorilor străini pentru piața de capital din China scade tot mai mult
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa / sursa foto: Freepik.com / pongpun
Bursa / sursa foto: Freepik.com / pongpun
Declinul pieței bursiere din China ar putea aduce prejudicii pe termen lung acestei țări.

Este probabil ca investitorii străini să nu se mai întoarcă, a scris vineri Atlantic Council, conform Business Insider.

Datele arată că firmele chineze au suferit o lovitură de 7.000 de miliarde de dolari de la începutul anului 2021. Căderile ar putea fi punctul final de rupere pentru traderii offshore, care se grăbesc deja să renunțe la aceste investiții pe fondul unor perspective îngrijorătoare asupra economiei țării, a declarat Jeremy Mark, cercetător senior la Atlantic Council.

Astfel, China ar putea deveni centrul de interes al investitorilor care pariază pe profituri rapide în loc de o creștere stabilă.

"Investițiile în China vor deveni probabil domeniul vânătorilor de chilipiruri și al fondurilor speculative străine, dintre care unii deja tranzacționează activ pe piață", a scris Mark, completând ulterior că "Managerii de fonduri care rămân ar putea sfârși prin a contribui la oscilațiile volatile care sunt la ordinea zilei pe piețele din China"."

Beijingul a reacționat emițând o serie de măsuri menite să atenueze declinul brusc. Printre acestea se numără achizițiile susținute de stat, precum și accesul restricționat la piețele offshore și restricții privind vânzările în lipsă.

Deși aceaste eforturi au provocat o revenire a indicilor chinezi în această săptămână, o redresare mai puternică va depinde de modul în care Beijingul va gestiona crizele mai ample, a precizat Mark.

Piața imobiliară din China este principala sursă de îngrijorare, având în vedere că acest sector reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul națiunii. Cândva o industrie în creștere rapidă, dependența sa de un grad ridicat de îndatorare a dus la un val masiv de neplată, giganții imobiliari fiind nevoiți să intre în faliment.

Investitorii străini au fost dezamăgiți de reacția lentă a Beijingului, în timp ce măsurile drastice luate de guvern în 2020 împotriva sectorului tehnologic au oferit un alt motiv investitoriulor pentru a ieși de pe piețele chineze, a remarcat Marks.

Exodul de acțiuni a fost condus în mare parte de fondurile pasive, precum și de investitorii axați pe creșterea pe termen lung. Intrările nete de capital străin au atins anul trecut doar 6,1 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel