Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
Este probabil ca investitorii străini să nu se mai întoarcă, a scris vineri Atlantic Council, conform Business Insider.
Datele arată că firmele chineze au suferit o lovitură de 7.000 de miliarde de dolari de la începutul anului 2021. Căderile ar putea fi punctul final de rupere pentru traderii offshore, care se grăbesc deja să renunțe la aceste investiții pe fondul unor perspective îngrijorătoare asupra economiei țării, a declarat Jeremy Mark, cercetător senior la Atlantic Council.
Astfel, China ar putea deveni centrul de interes al investitorilor care pariază pe profituri rapide în loc de o creștere stabilă.
"Investițiile în China vor deveni probabil domeniul vânătorilor de chilipiruri și al fondurilor speculative străine, dintre care unii deja tranzacționează activ pe piață", a scris Mark, completând ulterior că "Managerii de fonduri care rămân ar putea sfârși prin a contribui la oscilațiile volatile care sunt la ordinea zilei pe piețele din China"."
Beijingul a reacționat emițând o serie de măsuri menite să atenueze declinul brusc. Printre acestea se numără achizițiile susținute de stat, precum și accesul restricționat la piețele offshore și restricții privind vânzările în lipsă.
Deși aceaste eforturi au provocat o revenire a indicilor chinezi în această săptămână, o redresare mai puternică va depinde de modul în care Beijingul va gestiona crizele mai ample, a precizat Mark.
Piața imobiliară din China este principala sursă de îngrijorare, având în vedere că acest sector reprezintă aproximativ un sfert din PIB-ul națiunii. Cândva o industrie în creștere rapidă, dependența sa de un grad ridicat de îndatorare a dus la un val masiv de neplată, giganții imobiliari fiind nevoiți să intre în faliment.
Investitorii străini au fost dezamăgiți de reacția lentă a Beijingului, în timp ce măsurile drastice luate de guvern în 2020 împotriva sectorului tehnologic au oferit un alt motiv investitoriulor pentru a ieși de pe piețele chineze, a remarcat Marks.
Exodul de acțiuni a fost condus în mare parte de fondurile pasive, precum și de investitorii axați pe creșterea pe termen lung. Intrările nete de capital străin au atins anul trecut doar 6,1 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...
- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...
România riscă să încheie anul...
Fostul mare campion de tenis...
Recolta de grâu a României ar...
Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...
Confederaţia patronală...
Capitalizarea Bursei de la...
Zeci de localități din opt...
Pentru prima dată din anii ’90,...
Modificările de TVA care intră...
Curtea Constituțională a...
India trăiește o revoluție a...
Negocierile pentru un nou acord...
Șoferii care alimentează cu...
Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...
Exploatarea gazului natural în...
Autoritatea pentru...
Cosmin Ghiţă, CEO...
Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...
Ministerul Finanțelor a emis un...
China înființează o companie...
Curtea Constituțională a...
Guvernul modifică Codul de...