Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă în Germania.

Și se pare că bărbații nu sunt atât de talentați la investiții precum femeile. De ce? Pentru că, susțin autorii studiului, ei ar avea o tendință prea mare de a se „baza” pe obiceiurile lor personale, neglijând alte piste de investiții.

Investitorii profesioniști bărbați au rezultate mai slabe decât femeile, arată studiul elaborat de specialiștii de la Mannheim Business School din Germania, citat de cotidianul The Telegraph. Cercetătorii au arătat că administratorii de fonduri bărbați au tendința de a susține companiile care corespund obiceiurilor lor de consum din viața personală și ar fi, prin urmare, mai înclinați să investească în constructori auto, de exemplu. Băzându-se pe obiceiurile lor personale, ei ar neglija alte oportunități de achiziție. De menționat că, în opoziție, femeile ar avea și ele anumite preferințe, orientându-se, de pildă, către active legate de domeniul sănătății.

Performanțe mai slabe

O dependență excesivă de preferințele personale, în detrimentul datelor, îi poate costa pe bărbați între 0,1 și 0,3 puncte procentuale din randamentul anual, comparativ cu un portofoliu „feminin” mediu. Astfel, o persoană care investește 100.000 de euro într-un portofoliu „masculin” mediu în 2025 ar câștiga cu aproape 7.000 de euro mai puțin până în 2035, potrivit calculelor cercetătorilor, care s-au concentrat pe performanțele administratorilor din Statele Unite.

Autorii studiului merg mai departe și subliniază: comportamentul investițional masculin este „puternic corelat cu o performanță mai slabă”. Administratorii de fonduri care „se bazează mai mult pe preferințele de consum își asumă mult mai puține riscuri sistematice și generează randamente mai mici”, susțin aceștia.

Un impact major?

Bărbații tind să dețină o pondere mai mare de acțiuni din sectoarele energiei, finanțelor și comunicațiilor comparativ cu femeile. Studiul indică faptul că subperformanța strategiilor „masculine” are un impact major asupra economiei, având în vedere că, de peste două decenii, procentul femeilor administrator de fonduri în Statele Unite a depășit cu greu 10%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă

pixel