Iranul mai pierde o navă-fanion. De ce s-a scufundat

Autor: Antonio Grigore
Data actualizării:
Data publicării:
Vasul, aflat în serviciu de mai multe decenii, efectuase în ultimele zile o "misiune de antrenament" în apele internaţionale.
Vasul, aflat în serviciu de mai multe decenii, efectuase în ultimele zile o "misiune de antrenament" în apele internaţionale.
Cea mai mare navă de realimentare a marinei iraniene s-a scufundat în Golful Oman după ore întregi de luptă cu un incendiu declanşat la bord, dar întregul echipaj a fost evacuat, au relatat unele agenţii de presă iraniene.

"Toate eforturile de salvare a navei Kharg au eşuat, iar aceasta s-a scufundat", a transmis agenţia de presă Fars.

Potrivit Agerpres, care citează un comunicat al marinei, echipajul navei a putut fi evacuat înainte ca vasul să se scufunde în largul portului Jask, în sudul Iranului. Incendiul s-a declanşat de la unul din sistemele navei.

Echipele de intervenţie au luptat timp de 20 de ore împotriva flăcărilor, "dar dată fiind propagarea incendiului, misiunea de salvare a Kharg a eşuat, iar nava s-a scufundat în apropiere de Jask", mai comunică marina iraniană.

Vasul, aflat în serviciu de mai multe decenii, efectuase în ultimele zile o "misiune de antrenament" în apele internaţionale.

Citește și: Nicușor Dan: Zeci de mii de mașini vor dispărea de pe prima bandă

Kharg era dintre puţinele nave ale marinei iraniene capabile să realimenteze pe mare alte vase. Ea avea de asemenea în dotare dispozitive capabile să ridice încărcături grele şi putea servi drept punte de aterizare pentru elicoptere. Nava, construită în Marea Britanie şi lansată în 1977, intrase în marina iraniană în 1984, după negocieri îndelungate care au urmat revoluţiei islamice din 1979 în Iran.

În 2020, 19 marinari şi-au pierdut viaţa în cursul manevrelor după ce o navă de război iraniană fusese lovită de tirul accidental al altei nave iraniene.

În aprilie, Teheranul anunţase că "nava comercială" iraniană Saviz fusese avariată în Marea Roşie de o explozie de origine nedeterminată. New York Times relatase că Saviz ar fi fost ţinta unui atac de "represalii" israelian, după "lovituri anterioare ale Iranului împotriva unor nave israeliene".

Guvernul iranian a anunţat în urmă cu câteva zile că proiectul său de oleoduct cu destinaţia Jask fusese terminat şi că petrolul urma să fie adus prin conductă până în acest port. Pentru Iran, avantajul acestei conducte îl reprezintă exportul petrolului prin Jask, ceea ce ar duce la scurtarea cu câteva zile a transportului, în raport cu portul petrolier Kharg din Golf. Aceasta ar permite navelor-cisterne să evite strâmtoarea Ormuz, aflată în centrul unor tensiuni strategice între Iran şi SUA, ale căror nave de război sunt prezente în regiune.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Oana Pavelescu
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel