Lebăda neagră pe piețele românești: Cum se transformă crizele în oportunități de investiții

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvernul României în a împrumuta bani, explică analistul eToro, Bogdan Maioreanu, într-un articol pe care îl puteţi citi în rândurile de mai jos.

Am experimentat ceea ce se numește un eveniment de tip „lebădă neagră”, dar unul de scurtă durată. Deși rare, lebedele negre vin cu provocări și oportunități. Cu anul 2025 care se apropie cu repeziciune și o instabilitate globală în creștere, investitorii ar trebui să înțeleagă ce înseamnă aceste lebede.

 

Lebedele negre sunt evenimente rare și neașteptate, cu consecințe grave și potențialul de a provoca o schimbare a unei concepții  sau a unui sistem de concepții  deținute anterior. Termenul a fost inventat de Nicholas Taleb în cartea sa, „Lebăda neagră”. Cu toate acestea, originile termenului „lebădă neagră” provin dintr-o expresie latină utilizată pentru a descrie un eveniment rar, aproape imposibil. Taleb notează cele trei atribute definitorii ale unui eveniment de tip lebădă neagră: un eveniment imprevizibil care duce la consecințe grave și pe scară largă, iar după finalizarea acestuia, oamenii îl vor raționaliza ca fiind previzibil (cunoscut sub numele de predictibilitate retrospectivă).

 

Foarte des este dată drept exemplu criza financiară globală din 2008

 

Aceasta a început cu prăbușirea Bear Stearns, creând un efect de domino care a determinat Lehman Brothers să-și declare falimentul - cea mai mare cerere de faliment din istoria SUA. Au urmat și alte companii, inclusiv AIG, Countrywide Financial și IndyMac. Peste 10 trilioane de dolari au fost în cele din urmă șterși de pe piața bursieră mondială.

Un eveniment de tip lebădă neagră pare să aibă, de obicei, o conotație negativă, dar nu este întotdeauna așa. Dacă evenimentul este pozitiv sau negativ depinde de perspectiva fiecărei părți implicate. În 2008, nu toată lumea a pierdut în urma crizei. Unii investitori au văzut în vânzarea masivă o șansă de a-și mări pozițiile pe piață bursieră la un discount mare. Warren Buffett, John Paulson și Carl Icahn sunt adesea citați ca fiind printre primii 5 cei mai mari investitori care au profitat de criza globală.

Chiar și în România, în ultimele zile, corecția Bursei de Valori București a creat oportunități pentru investitori de a cumpăra acțiuni la discount imediat ce incertitudinea a trecut. Indicele BET a crescut cu aproape 3% vineri, după decizia Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale și cu încă 2% ieri.

Alte exemple de lebede negre din istoria recentă sunt Brexit în 2016, care a luat prin surprindere o mulțime de oameni, dar și pandemia globală din 2020. Ultima a apărut complet din senin, a blocat practic economii întregi pe tot globul și a dus la schimbări masive în stilul de viață al oamenilor. De asemenea, a creat o corecție violentă pe piețele financiare globale. Dar, din nou, partea pozitivă a fost că pandemia a dus la creșterea numărului investitorilor individuali. Având mult timp la dispoziție și beneficiind de o scădere a cheltuielilor, o mulțime de oameni au început să citească despre investiții și au devenit interesați de acest domeniu fascinant. Potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat, 37% din totalul investitorilor au o experiență de piață cuprinsă între 3 și 5 ani, ceea ce înseamnă că au început să investească în perioada pandemiei.

În timp ce ceea ce s-a întâmplat cu piețele bursiere în timpul pandemiei a fost văzut ca un eveniment de tip lebădă neagră, pandemia în sine poate fi caracterizată ca o lebădă gri. Evenimentele de tip lebădă gri sunt previzibile, dar este puțin probabil să se producă. Pandemiile sunt un risc rar, dar binecunoscut, cu care lumea s-a confruntat în mod repetat în trecut. Alte exemple de lebede gri ar putea fi schimbările climatice sau creșterea datoriei mondiale, de care suntem conștienți, dar nu vedem consecințe imediate, sau fluctuațiile prețurilor petrolului datorate tensiunilor geopolitice care pot fi adesea anticipate, dar impactul lor asupra piețelor globale rămâne incert.

 

Stolul de lebede nu ar fi complet fără o lebădă albă. Evenimentele de tip lebădă albă sunt cele așteptate, pe care investitorii le pot planifica, cum ar fi anunțarea regulată a rezultatelor financiare sau tendințele sezoniere din anumite sectoare. Înțelegerea acestor evenimente previzibile facilitează strategiile de investiții mai fluide și reprezintă activitatea principală a piețelor.

Deși nu există nicio garanție pentru comportamentul și rezultatele viitoare, istoria a arătat că, indiferent de stolurile de lebede care au zburat pe deasupra lor, piețele bursiere globale au găsit puterea de a se redresa. De asemenea, deși unele evenimente nu pot fi evitate, există metode pe care investitorii le pot implementa pentru a se pregăti, cum ar fi diversificarea portofoliului și existența unei componente de obligațiuni în investițiile lor, dar și diverse metode de acoperire a riscurilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Un pescar aruncă năvodul în mare / Foto: Freepik
Casa de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Foto: Pexels.com
Bursa de Valori București
Angajare

Locuri de muncă în România şi în străinătate. Vezi oferta

Locuri de muncă vacante la nivel național și în rețeaua...

Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Joe Biden / Foto: Departamentul de Stat / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Marcel Boloș

Gazele ruseşti continuă să alimenteze Europa, prin Ucraina

Exporturile de gaze rusești către Europa continuă,...

Gaze naturale / Foto: Freepik
Drone
Transportatori, camionagii
Ştirile dimineţii. Foto: Pexels.com
Banca Națională a României / Foto: Freepik
Un fermier culege roșii într-un solar / Foto: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Foto: Pexels.com
Programul Sprijin pentru România
Foto: pexels.com
CEC Bank
Contextul general a fost de așa natură
Venituri din chirii / Foto: Freepik

pixel