LME, acuzată că spală bani cu ”metale murdare”

Autor: Matei Ion
Data publicării:
London Metal Exchange
London Metal Exchange
London Metal Exchange (LME) se confruntă cu o nouă problemă juridică, la doar trei luni după ce a câștigat un proces privind gestionarea crizei nichelului din 2022. 

De această dată, activiștii de mediu, reprezentați de London Mining Network (LMN) și Global Legal Action Network (GLAN), acuză LME că facilitează vânzarea de "metale murdare", încălcând legile britanice împotriva spălării banilor. Acțiunea se referă la cuprul produs în mina Grasberg din Indonezia și vizează să scoată în evidență presupusele daune aduse mediului la această mină.

LME are în curs de suspendare aproximativ 10% din mărcile sale listate pentru că nu a respectat termenul limită de prezentare a documentației privind aprovizionarea responsabilă. Acțiunea nu are ca scop obținerea de despăgubiri, ci mai degrabă să forțeze LME să revizuiască regulile sale privind listarea metalului pentru tranzacționare pe bursă și să atragă atenția asupra practicilor presupuse nefavorabile mediului la mina Grasberg.

LME a alocat timp și resurse considerabile pentru a-și dezvolta acreditările ecologice, dar nu poate stabili singură regulile care guvernează standardele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) din sectorul minier. Grupurile de activiști, precum LMN, doresc să ceară socoteală companiilor miniere și instituțiilor financiare din Londra, inclusiv bursele, prin colaborarea strânsă cu comunitățile afectate de minerit din întreaga lume.

Merită subliniat faptul că această acțiune juridică marchează o escaladare a campaniilor de responsabilitate socială și de mediu, de la producătorii de metale la instituții financiare și furnizori de servicii financiare. Este evident că această problemă va fi urmărită cu interes de părțile interesate și de alte companii implicate în industria minieră și tranzacțiile cu metale.

Ce sunt metalele murdare

Termenul "metale murdare" se referă la metalele extrase și procesate cu practici care au impact negativ asupra mediului și a comunităților locale. Această noțiune include preocupări cu privire la aspecte precum poluarea aerului și apei, defrișarea pădurilor, distrugerea habitatelor naturale, expunerea la substanțe toxice și drepturile omului.

În contextul discuției despre acțiunea împotriva London Metal Exchange (LME) și mina Grasberg din Indonezia, termenul "metale murdare" se referă la cuprul produs în această mină. Activiștii de mediu acuză LME că facilitează tranzacționarea acestui cupru, considerând că extracția și procesarea metalului la mina Grasberg au efecte negative semnificative asupra mediului înconjurător și a comunităților locale.

Practici asociate cu metalele murdare includ exploatarea minieră nepotrivită, utilizarea substanțelor chimice toxice în procesul de extracție și prelucrare, precum și gestionarea inadecvată a deșeurilor rezultate din aceste procese. Conceptul de metale murdare se încadrează în preocupările mai largi legate de responsabilitatea socială și de mediu în industria minieră și procesarea metalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...


pixel