Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
„Dacă discutăm de siguranța produselor alimentare, cred că este o problemă legată de dubla măsură. În timp ce tot ce se produce la noi este supus unui sistem de control foarte bine pus la punct, riguros și corect, începând de la cei care produc materii prime și până la comercializare, controlul calității produselor fiind făcut bine spre foarte bine, ceea ce importăm este mult mai puțin controlat. Pe vremuri, cu câteva milioane de euro licitate în niște laboratoare mobile care să meargă la frontieră, care să facă determinări de substanțe nocive la simplul contact al unei sonde cu un camion, ceea ce putem să facem și noi cu laboratoarele noastre, am putea avea niște rezultate, dar nu știu precis dacă se dorește acest lucru.
Mie mi-ar trebui un control echivalent, produsul românesc și produsul de import. N-am să spun niciodată că românescul e mai bun și cel de import mai rău. Nu pornim de la idei preconcepute, ci de la ideea că normele de control care se aplică pe tot lanțul alimentar din România ar trebui aplicat și la intrările de import. Atunci, cu niște eșantioane pe care ar putea să le aducă pe la noi pe la laboratoare, am putea să ne lămurim foarte clar dacă există pesticidele de care se vorbește sau dacă avem o culoare naturală la legume și fructe, ceea ce de obicei nu se întâmplă, sau dacă avem acceleratori de creștere. Noi am putea să facem foarte repede chestia asta și vă spun că ar fi un mecanism destul de simplu și nici chiar atât de scump. Consumabile avem, aparate avem, oamenii foarte buni îi avem, dar nu există un sistem de control la vamă privind calitatea. Nu mă refer la ce scrie pe etichetă, ci mă refer la niște analize rapide.“, a spus rectorul.
Universitățile au aparate care ar putea facilita aceste controale
„Acestea se pot face liniștit cu o desfășurare de forțe, cu ce au acum universitățile și instituțiile de cercetare, la toate vămile din România. Apoi, dacă găsim ceva care nu ne convine, putem să amplificăm. De asemenea, se poate face o eșantionare. Dar vă spun, un cromatograf de gaze poate să descopere emisii de pesticide într-un camion, dacă stă 30-45 de secunde, determinând orice pesticid care rezultă. Nu mai vorbesc de droguri sau de alte chestii“, a mai zis rectorul.
Citește mai departe pe DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.