Majoritatea românilor preferă apartamente noi. Concluzia unui studiu
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
La prețuri, se observă un fenomen interesant
La prețuri, se observă un fenomen interesant
Aproape 60% dintre cei care caută să îşi cumpere o locuinţă aleg apartamente noi, în vreme ce apartamentele vechi pierd tot mai mult teren în faţa cumpărătorilor, pe o piaţă în care oferta de locuinţe noi este în creştere, iar preţurile acestora s-au stabilizat, relevă o analiză realizată de o companie de consultanţă imobiliară.

"Din datele pe care le-am adunat, constatăm că preţurile pe piaţa de rezidenţial nou au rămas constante, cu un ritm de vânzări la fel de constant. S-au înregistrat mici ajustări de preţ faţă de anul trecut, ca medie generală un minus de 3 - 4%. Aceste scăderi sunt în general pe piaţa proiectelor de volum şi sunt fireşti în condiţiile unei creşteri mari de produs", relevă analiştii companiei de consultanţă imobiliară Imoteca The Residential Experts.

Potrivit analizei, în 2018, pe piaţă au fost mai puţine produse livrate şi mai multe produse off plan, anul acesta estimările arătând o creştere cu 40% a locuinţelor noi finalizate, în jur de 14.000 de unităţi.

"Un număr mai mare de locuinţe scoase la vânzare creşte presiunea pe preţuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de preţuri bune. Aşa că faţă de maximul istoric de preţuri pentru apartamente noi care s-a înregistrat în 2006 - 2007 şi prima jumătate din 2008 (înainte de debutul crizei din octombrie 2008) preţurile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric în piaţa rezidenţială. De exemplu, în 2008, media de preţ la apartamentele noi era la 2.160 euro/mp util pe când anul trecut a fost cu 42% mai jos, adică 1.260 euro/mp util. Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani preţurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuinţele vechi încă au creşteri de preţuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienţii încep să le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales că au apărut tot mai multe proiecte dezvoltate în zone accesibile, lângă metrou, în cartiere care au toate facilităţile aproape", susţine expertul Imoteca, Rafaela Nebreda.

Citește și Piața imobiliară. Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor

Potrivit analizei menţionate, în şase mari oraşe ale ţării 58% dintre cei care caută o locuinţă aleg locuinţele noi. În Bucureşti şi Ilfov ponderea este şi mai mare, de 61% pentru locuinţe construite după anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuinţe, 49.000 au reprezentat locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov.

Analiza mai arată că, după criza imobiliară, scăderile de preţuri nu au fost uniforme, în cartiere fiind mai mari (până la 48% în Drumul Taberei, de exemplu), în timp ce piaţa proprietăţilor de lux avea înainte de criza din 2008 preţuri mai mari decât în prezent, dar în medie cu 6-10%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...


pixel