Într-un context economic marcat de incertitudini fiscale și prudență bugetară, companiile mici și foarte mici din România surprind printr-un ritm accelerat de recrutare. Potrivit datelor publicate de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din țară, 28.000 de locuri de muncă au fost scoase în piață, în primele patru luni ale anului 2025, de companiile care au cel mult 10 angajați, se spune într-un comunicat al eJobs.
Aceasta reprezintă o creștere cu 10% față de aceeași perioadă din 2024 – o performanță notabilă, mai ales dacă avem în vedere că, la nivel general, numărul de joburi noi din economie a intrat într-o fază de plafonare. Conform CEO-ului eJobs, Bogdan Badea, „nu vorbim despre volume mari per companie, ci despre o masă tot mai extinsă de mici angajatori care recrutează constant”. Mai exact, peste 4.000 de companii mici și-au extins echipele în acest interval.
Bucureștiul, în fruntea clasamentului. Cluj, Iași și Oradea urmează
Jumătate din totalul de joburi postate de companiile cu maximum 10 angajați vin din București, urmat de Cluj, Iași, Oradea, Timiș și Bacău. Luna martie a fost cea mai dinamică pentru acest segment de firme, cu un vârf de 8.000 de joburi postate într-o singură lună.
Pe fondul temerilor legate de schimbările fiscale aduse de Ordonanța trenuleț la finalul lui 2024, așteptările pieței erau ca firmele mici să devină mai rezervate în ceea ce privește angajările. „Tocmai de aceea, este o surpriză plăcută să vedem o dinamică pozitivă. Antreprenorii locali demonstrează că pot merge contra curentului, dacă există oportunități”, punctează Bogdan Badea.
Ce domenii angajează cel mai mult în rândul companiilor mici
Topul domeniilor în care firmele mici au căutat să recruteze în 2025 este dominat de servicii, cu 6.900 de poziții disponibile. Alte domenii active sunt:
Retail (deși aici nu este liderul, așa cum se întâmplă în cazul companiilor medii și mari)
Transport și logistică
Turism
Call-center/BPO
Industria alimentară
Construcții
Angajații tineri, preferați. Joburile part-time rămân o opțiune viabilă
Micii angajatori se orientează în principal către candidați fără experiență sau entry level (0–2 ani de experiență). Segmentul mid level (2–5 ani) are și el o prezență importantă, în timp ce pozițiile pentru seniori sau manageri sunt mai rare.
În ceea ce privește profilul candidaților căutați, prioritari sunt:
Muncitorii calificați
Absolvenții de studii superioare
Muncitorii necalificați
Studenții
Departamentele vizate pentru extindere sunt:
Vânzări (sales) – cele mai multe cereri fiind pentru specialiști în acest domeniu.
Administrativ / logistică
Relații cu clienții (client service)
De asemenea, companiile mici se dovedesc mai flexibile decât jucătorii mari în privința tipurilor de contracte – sunt mai deschise la colaborări part-time, în ciuda faptului că acest tip de angajare nu mai beneficiază de facilități fiscale.
Angajările remote și în străinătate – o nișă în creștere
Din totalul joburilor postate de companiile mici:
2.100 au fost remote
2.300 au fost pentru străinătate
Această tendință arată că firmele cu resurse limitate devin tot mai creative în atragerea de talente, inclusiv din alte zone geografice sau prin forme de muncă la distanță.
Situația generală a pieței: peste 21.000 de joburi disponibile
În prezent, pe platforma eJobs sunt peste 21.000 de locuri de muncă disponibile, acoperind toate tipurile de angajatori. Într-un mediu în care marile companii par să adopte o atitudine de așteptare, companiile mici și foarte mici devin un motor discret, dar constant, al pieței muncii din România.
Această evoluție confirmă faptul că, în ciuda provocărilor legislative și economice, start-up-urile și microîntreprinderile continuă să joace un rol esențial în ecosistemul de angajare, acționând ca barometru al încrederii în economie și motor al dinamismului în recrutare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tentative de fraudă prin SMS în...
Avize mai rapide, dar cu...
Inteligență artificială, cloud...
Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...
Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...
Românii zboară mai ieftin de 1...
În explozia actuală a inteligenței artificiale, Samsung...
Producția națională elvețiană...
Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...
Nu este singurul care...
Rheinmetall și Lockheed Martin...
Exporturile chineze de ulei de...
Stocurile de cupru de la Bursa...
Ministrul Energiei, Sebastian...
Proiectele de acte normative...
Tichetele de masă, culturale și...
ANAF, anunţ important pentru...
Trump îndulcește impactul...
Autoritățile caută cauza unuia...
Leul s-a menținut stabil față...
Donald Trump Jr. a participat...
Ministerul Finanțelor lansează...