Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Prezentul act normativ a fost elaborat la inițiativa Autorității Vamale Române - instituţie cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Finanţelor şi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor explică faptul că obiectivul reformei este de a îmbunătăți capacitatea administrativă și operațională a Autorității Vamale Române și de a crea condiții favorabile pentru tranziția activității de vămuire către un mediu complet electronic și simplificarea formalităților vamale.
Principalele investiții se referă la:
• modernizarea/reabilitarea/dezvoltarea bazelor materiale ale birourilor/punctelor vamale și dotarea acestora cu echipamente specifice;
• spații de control amenajate pentru activitățile specifice birourilor/punctelor vamale;
• depozite pentru mărfurile/bunurile reținute în vederea confiscării.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române, reorganizarea activității acesteia, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, la art. V, s-a instituit Programul multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale, denumit în continuare P.M.M.D.I.V., program derulat în perioada 2025-2030, cu o valoare de maximum 1.000.000 mii lei, finanțat de la bugetul de stat, prin credite bugetare și de angajament prevăzute prin legea bugetului de stat, prin bugetul ordonatorului principal de credite, Ministerul Finanțelor.
Obiectivul P.M.M.D.I.V. este de modernizare și dezvoltare a infrastructurii specifice activității vamale, în principal pentru partea de construcții civile și instalații aferente, sisteme rutiere și piste de control vamal, depozite, hale de control, dotări cu echipamente specifice, aflate în administrarea Autorității pentru consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante.
Prin aprobarea P.M.M.D.I.V. se vor realiza obiective de investiții la nivelul structurilor teritoriale ale Autorității, care funcționează în cadrul direcțiilor regionale vamale București, Brașov, Cluj, Craiova, Galați, Iași și Timișoara. Valorile estimate care au fost introduse în P.M.M.D.I.V., au fost determinate de direcțiile regionale vamale, urmând a fi actualizate după efectuarea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție, în conformitate cu Hotărârea nr. 907 din 29 noiembrie 2016, privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice.
Consolidarea capacității instituţionale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri şi/sau de substanţe stupefiante., cât și creşterea eficienţei şi a eficacităţii structurilor autorităţii vamale:
Prin P.M.M.D.I.V. se implementează trei categorii de investiţii:
a) modernizarea/reabilitarea/dezvoltarea bazelor materiale ale birourilor/punctelor vamale şi dotarea acestora cu echipamente specifice;
b) spaţii de control amenajate pentru activităţile specifice birourilor/punctelor vamale;
c) depozite pentru mărfurile/bunurile reţinute în vederea confiscării.
Dotarea birourilor/punctelelor vamale de frontieră cu risc vamal și/sau fiscal ridicat cu aparatură de scanare a mijloacelor de transport auto și utilizare a acestora în procesul de control, vor contribui la diminuarea semnificativă a timpilor de așteptare la trecerea frontierei de stat, se mai arată în proiect.
Documentul poate fi studiat, integral, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...