Ministerul Finanţelor, proiect de modernizare a sistemului vamal și implementare a vămii electronice

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Politia de Frontiera
Foto: Politia de Frontiera
Ministerul Finanţelor a pus în procedura de transparenţă un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Programului multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale și pentru stabilirea criteriilor de clasificare a birourilor/punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu țările non-UE.

Prezentul act normativ a fost elaborat la inițiativa Autorității Vamale Române - instituţie cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Finanţelor şi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor explică faptul că obiectivul reformei este de a îmbunătăți capacitatea administrativă și operațională a Autorității Vamale Române și de a crea condiții favorabile pentru tranziția activității de vămuire către un mediu complet electronic și simplificarea formalităților vamale.

Principalele investiții se referă la:

• modernizarea/reabilitarea/dezvoltarea bazelor materiale ale birourilor/punctelor vamale și dotarea acestora cu echipamente specifice;

• spații de control amenajate pentru activitățile specifice birourilor/punctelor vamale;

• depozite pentru mărfurile/bunurile reținute în vederea confiscării.

 

Obiectivele

 

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 76/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a Autorității Vamale Române, reorganizarea activității acesteia, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, la art. V, s-a instituit Programul multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale, denumit în continuare P.M.M.D.I.V., program derulat în perioada 2025-2030, cu o valoare de maximum 1.000.000 mii lei, finanțat de la bugetul de stat, prin credite bugetare și de angajament prevăzute prin legea bugetului de stat, prin bugetul ordonatorului principal de credite, Ministerul Finanțelor.

Obiectivul P.M.M.D.I.V. este de modernizare și dezvoltare a infrastructurii specifice activității vamale, în principal pentru partea de construcții civile și instalații aferente, sisteme rutiere și piste de control vamal, depozite, hale de control, dotări cu echipamente specifice, aflate în administrarea Autorității pentru consolidarea capacității instituționale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri și/sau de substanțe stupefiante. 

***

Prin aprobarea P.M.M.D.I.V. se vor realiza obiective de investiții la nivelul structurilor teritoriale ale Autorității, care funcționează în cadrul direcțiilor regionale vamale București, Brașov, Cluj, Craiova, Galați, Iași și Timișoara. Valorile estimate care au fost introduse în P.M.M.D.I.V., au fost determinate de direcțiile regionale vamale, urmând a fi actualizate după efectuarea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție, în conformitate cu Hotărârea nr. 907 din 29 noiembrie 2016, privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice.

Consolidarea capacității instituţionale în combaterea fraudelor vamale, evaziunii fiscale, contrabandei, traficului de droguri şi/sau de substanţe stupefiante., cât și creşterea eficienţei şi a eficacităţii structurilor autorităţii vamale:

Prin P.M.M.D.I.V. se implementează trei categorii de investiţii:

a) modernizarea/reabilitarea/dezvoltarea bazelor materiale ale birourilor/punctelor vamale şi dotarea acestora cu echipamente specifice;

b) spaţii de control amenajate pentru activităţile specifice birourilor/punctelor vamale;

c) depozite pentru mărfurile/bunurile reţinute în vederea confiscării.

 

Dotarea birourilor/punctelelor vamale de frontieră cu risc vamal și/sau fiscal ridicat cu aparatură de scanare a mijloacelor de transport auto și utilizare a acestora în procesul de control, vor contribui la diminuarea semnificativă a timpilor de așteptare la trecerea frontierei de stat, se mai arată în proiect.

Documentul poate fi studiat, integral, aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Fermier
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Foto: Politia de Frontiera
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel