Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
"Nu pot să am decât opinia Consiliului de Administraţie. Vom discuta şi vom trimite avizul sau opinia Băncii Naţionale către Parlament. Suntem în limita celor 30 de zile şi după aceea veţi afla care este poziţia noastră. Noi despărţim o problemă a legii de problema repatrierii unei părţi de aur în ţară (...) Pentru aducerea aurului în ţară nu este nevoie de o lege, ci doar de informarea Parlamentului. Este mai mult o opinie personală. Nu avem nevoie să schimbăm Legea Băncii Naţionale pentru acest lucru", a afirmat Isărescu.
Acesta a precizat că BNR va încerca să explice cât mia bine ceea ce înseamnă rezervă de aur, pentru că "s-au plimbat multe idei pe lângă subiect", iar aceasta rezervă nu este o investiţie şi "nu o jucăm la păcănele".
"Vom încerca să explicăm cât mai bine ce înseamnă rezervă, pentru că, din păcate, s-au plimbat multe idei pe lângă subiect, ca să fiu delicat. Care este avantajul păstrării rezervei optime? Reduce costurile de finanţare. Rezerva nu este o investiţie, nu o jucăm la păcănele... Aurul are o mare dimensiune emoţională. Suntem aproape hotărâţi să mărim parte din muzeu privind aurul şi să găsim o modalitate ca fiecare dintre dvs. să atingă un lingou de aur. Emoţiile sunt puternice, iar deciziile noastre - ale Băncii Naţionale şi ale ţării, trebuie să fie înţelepte", a afirmat Isărescu.
Citește și: Dosarele Securității verificate iar. Isărescu și Ciorbea, printre cei vizați
Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează modificarea politicii BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur deţinute în tezaurul propriu şi în străinătate.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 312/2004 privind statutul BNR a fost adoptat cu 60 de voturi "pentru", 29 "împotrivă" şi 16 abţineri.
Proiectul mai prevede că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate "nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice" şi propune instituirea obligaţiei de informare "de îndată" a Parlamentului şi a Guvernului de către BNR în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.
Senatul este prima Cameră sesizată cu acest act normativ, care face parte din categoria legilor organice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...