Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Piaţa de capital din România a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 7% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, iar numărul de investitori a ajuns la 140.000, un nou record pentru bursa de la Bucureşti. Luna viitoare va urma listarea la bursă a Hidroelectrica. Fondul Proprietatea urmează să vândă participaţia de 20% pe care o deţine la cea mai mare companie producătoare de energie electrică din România.
Listarea la bursă deschide noi oportunităţi inclusiv pentru românii care doresc să cumpere şi să deţină acţiuni la una dintre companiile strategice ale României, a spus Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
Aproximativ opt milioane de români vor avea oportunitatea de a beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participaţiilor care vor fi deţinute de fondurile de pensii private. În plus, o comunitate semnificativă de oameni de afaceri va putea investi direct în această companie.
Reputația solidă a Hidroelectrica și dimensiunea tranzacției estimate la aproximativ 2 miliarde de euro arată nivelul avansat de maturitate al bursei locale. Succesul unei astfel de oferte va contribui semnificativ la dezvoltarea investitorilor în piața de capital din România, conform președintelui Bursei de Valori București, Radu Hanga. Această listare a Hidroelectrica survine în contextul unei performanțe bune a bursei.
Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a atins la sfârșitul primului trimestru din 2023 peste 141.000, înregistrând astfel un nivel maxim istoric pentru piața de capital din România. În comparație, în 2019 existau aproximativ 54.000 de investitori, ceea ce reprezintă o creștere de 160% în ultimii 5 ani.
Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori Bucureşti a depăşit 1,8 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate pe pieţele de capital internaţionale. Au fost listate şapte emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare cumulată de un miliard de euro şi 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane de euro. În ultimii 5 ani, Bursa de Valori Bucureşti a listat 163 de instrumente financiare în valoare cumulată de 8 miliarde de euro şi a oferit investitorilor creşteri de peste 100% exprimate în moneda unică europeană, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...