Pakistanul ar urma să înceapă în martie să importe petrol şi gaz din Rusia

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pakistanul va începe în martie să importe petrol şi gaz din Rusia, în condiţii care vor garanta un "beneficiu economic reciproc" pentru cele două ţări, au anunţat acestea vineri într-un comunicat comun, potrivit AFP.

De la lansarea ofensivei sale militare împotriva Ucrainei, Moscova este vizată de sancţiuni economice occidentale şi şi-a redus livrările de hidrocarburi spre Europa, îndreptându-se în schimb spre Asia.

"Cele două părţi au convenit că, odată ce va fi găsit un consens asupra specificaţiilor tehnice, schimburile de petrol şi gaz vor fi structurate astfel încât cele două ţări să aibă un beneficiu economic reciproc", se precizează în comunicat.

"Procesul se va încheia în martie", au adăugat cele două ţări, la finalul unei reuniuni anuale de cooperare comercială şi economică, la Islamabad.

Guvernul pakistanez a anunţat la începutul lunii decembrie că Rusia şi-a dat acordul pentru exportul către Pakistan de petrol la un preţ redus.

Ţiţeiul rus este supus din decembrie unui embargou maritim european şi unei plafonări a preţului decisă de UE, G7 şi Australia, două măsuri destinate a priva Moscova de venituri importante.

Ca reacţie, Rusia a anunţat că va interzice începând cu 1 ianuarie vânzarea petrolului său către ţările care folosesc plafonarea.

Pakistanul se confruntă de mult timp cu o penurie de energie. Însă eşecurile sale structurale au fost agravate de creşterea mondială a preţului la energie legată de războiul din Ucraina.

Ca urmare, factura sa la energie a crescut, ceea ce i-a afectat rezervele valutare, ajunse la un nivel foarte jos, astfel că în prezent nu poate importa numeroase produse cruciale pentru economia sa.

Dificultăţile de aprovizionare cu energie au dus la întreruperi recurente de curent, ceea ce a afectat gospodăriile şi industria, de exemplu sectorul textil, care reprezintă circa 60% din exporturile Pakistanului.

Noile precizări din Codul muncii privind programul de muncă

Modificările recent aduse se referă la art. 111 din Codul muncii, care, până la amendare sunt în felul următor: „Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil și/sau ale legislației în vigoare.”

Nu mai este program, este model de organizare

Legea 283/2022 a schimbat acestă formulare. Prin urmare, articolul în cauză are acum trei alineate. Primul reia, practic, textul anterior. Alineatele 2 și 3 vin să clarifice sintagma ”programul de muncă”, definit acum ca ”model de organizare” a activității prin care sunt stabilite orele și zilele când începe și când se încheie prestarea muncii.

La rândul său, „modelul de organizare” este prezentat acum ca fiind „forma de organizare a timpului de muncă și repartizarea sa în funcție de un anumit model stabilit de angajator.”

Practic, este o reconfirmare a dreptului angajatorul de a stabili organizarea și funcționarea unității, inclusiv în privința programului de muncă, cu excepția salariaților care își desfășoară activitatea la domiciliu și care își stabilesc singuri programul și a telesalariaților care stabilesc de comun acord cu angajatorul acest aspect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

pixel