PE cere protecție maximă pentru cetățeni față de scumpirile excesive a energiei și gazelor
Autor: Oana Pavelescu | 06 oct 2022, 08:32
Liderii UE ajung la un compromis privind gazele naturale și discută despre Ucraina
Liderii UE ajung la un compromis privind gazele naturale și discută despre Ucraina
Parlamentul susține mai multe măsuri de urgență pentru a reduce presiunea exercitată de creșterea rapidă a prețurilor la energie asupra gospodăriilor și întreprinderilor europene.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a exacerbat dramatic instabilitatea deja existentă pe piața energetică și a dus la creșterea prețurilor la energie și la o criză a costului vieții, afirmă deputații europeni într-o rezoluție adoptată miercuri. Aceștia atrag atenția statelor membre că acelor consumatori care nu-și pot plăti facturile de energie nu ar trebui să li se întrerupă alimentarea și subliniază necesitatea de a evita evacuările din locuințe pentru gospodăriile vulnerabile care nu-și pot plăti facturile și costurile de închiriere. Consumatorii ar trebui să fie mai bine protejați împotriva suspendării sau retragerii de către furnizori a contractelor cu tarif fix, precum și împotriva plăților anticipate exorbitante pentru gaz și electricitate.

Deputații europeni susțin că vremurile excepționale necesită măsuri de urgență excepționale, cu statele membre acționând unite ca întotdeauna, și insistă asupra faptului că toate inițiativele adoptate la nivelul UE trebuie să fie pe deplin compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii Europene pe termen lung. Este nevoie de o solidaritate fără precedent între statele membre, precum și de un răspuns comun, în locul unor acțiuni unilaterale care să creeze diviziuni, spun ei.

Taxă pe profiturile excepționale și un plafon de preț adecvat pentru importurile de gaze prin conducte

Companiile care au beneficiat de profituri excepționale trebuie să contribuie la atenuarea consecințelor negative ale crizei, spun deputații europeni. Aceștia salută în principiu un acord al Consiliului de a stabili un plafon pentru veniturile provenite din așa-numitele tehnologii inframarginale utilizate pentru a produce energie electrică, cum ar fi energiile regenerabile, energia nucleară și lignitul.

În ceea ce privește contribuțiile de solidaritate propuse pentru profiturile companiilor petroliere, gaze, cărbune și rafinării, deputații europeni avertizează că unele dintre cele mai mari companii energetice ar putea să nu fie nevoite să plătească contribuția și solicită ca aceasta să fie concepută astfel încât să prevină evaziunea fiscală. De asemenea, ei cer Comisiei să evalueze care ar trebui să fie marja de profit adecvată și să ia măsuri suplimentare în vederea introducerii unei taxe pe profiturile excepționale pentru companiile energetice care au beneficiat excesiv de pe urma crizei energetice.

Parlamentul solicită Comisiei să propună un plafon de preț adecvat pentru importurile de gaze prin conducte, în primul rând din Rusia, și observă că instrumentele UE pentru achiziționarea în comun de gaze ar trebui să fie îmbunătățite pentru a reduce prețul importurilor.

Profiturile excepționale ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor

Veniturile din profiturile excepționale ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor, în special al gospodăriilor vulnerabile și al IMM-urilor. Acest lucru ar trebui să meargă mână în mână cu inovarea și investițiile masive în energiile regenerabile, în eficiența energetică și în infrastructură, în loc să stimuleze gospodăriile și întreprinderile să consume mai multă energie subvenționată.

Parlamentul este pregătit să analizeze orice propunere de reformă a pieței energiei electrice, asigurându-se că aceasta are semnalul de preț corect pentru a investi în decarbonizare, pentru a permite cetățenilor și industriilor să beneficieze de energie sigură, accesibilă și curată, abordând în același timp problema profiturilor disproporționate. Potrivit deputaților, Comisia ar trebui să analizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețurile gazelor naturale.

Deputații europeni solicită, de asemenea, Comisiei să analizeze îndeaproape activitățile actorilor financiari care au contribuit la volatilitatea prețului carbonului și să acționeze pentru a elimina influența capitalului speculativ pe piața certificatelor EU ETS.

De asemenea, deputații europeni își reiterează apelul pentru un embargo imediat și complet asupra importurilor rusești de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaz, precum și pentru ca Nord Stream 1 și 2 să fie complet abandonate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe