Curs valutar. BNR anunţă că leul s-a apreciat faţă de euro şi dolar
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
"A fost o propunere a domnului preşedinte, Marcel Ciolacu, ca să fie formată o comisie din toate partidele politice, din reprezentanţi ai fiecărui partid, pentru a lua o decizie vizavi de pensiile speciale. (...) Toţi să fie de acord asupra unei variante şi să voteze. Era cel mai simplu ca Guvernul României să fi dat o ordonanţă de urgenţă, că tot ne-au asigurat că în prima zi de guvernare vor elimina pensiile speciale", a spus Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă.
Pensii 2020. Calculul pensiei pentru limită de vârstă
Aceasta consideră că cea mai bună soluţie este un proiect de lege agreat de toate partidele şi a adăugat că nu susţine varianta impozitării pensiilor speciale de la un prag de 2.000 de lei.
"Am văzut tot felul de variante, inclusiv impozitarea la un prag de 2.000 de lei. Intră în contributivitate. Pensia specială are o parte de contributivitate şi un bonus al statului. În momentul în care ai pus impozitul la 2.000 de lei, deja ai intrat pe contributivitatea omului. Sunt tot felul de proiecte fantasmagorice, numai ca să dea bine la public. (...) Exclus", a spus fostul ministru al Muncii.
Ea a recunoscut că sunt pensii mari în sistemul public, dar a arătat că la acestea s-a contribuit cu sume mari.
"Sunt pensii mari în sistemul contributiv în pensiile publice din România, chiar pensii de 10.000 de lei, dar pentru că oamenii respectivi au contribuit cu foarte mulţi bani lunar toată viaţa lor. Şi atunci de ce să le tai un drept? Nu vom susţine sub nicio formă acest lucru", a adăugat aceasta.
În ceea ce priveşte pensiile militarilor, Olguţa Vasilescu a susţinut că asociaţiile de profil nu s-au înţeles între ele pentru a reglementa anumite aspecte din lege.
"La solicitarea mai multor asociaţii de pensionari militari am încercat să reglez nişte lucruri în legea pensiilor militare. Cât am fost ministru al Muncii, n-am avut niciun fel de prerogativă (...), dar m-au rugat să clarificăm nişte aspecte, pentru că sunt colonei care au ieşit la pensie acum 10 ani cu o pensie egală sau mai mică decât a unui caporal. Numai că fiecare asociaţie de pensionari militari a venit cu propria variantă, deci n-au putut să se înţeleagă între ei care este varianta optimă, din păcate, ca să putem să dăm drumul la o lege în Parlament vizavi de pensiile de serviciu ale militarilor", a explicat social-democrata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...