Petrolul a revenit pe creștere după decizia Băncii centrale americane
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Câmp petrolifer
Câmp petrolifer
Petrolul a crescut joi după decizia de politică monetară adoptată în ajun de Rezerva Federală (FED) a SUA de a menține neschimbată rata dobânzii, ceea ce ar putea stimula cererea de țiței din SUA.

Astfel, barilul marca Brent din Marea Nordului cu livrare în ianuarie a crescut cu 1,39%, la 85,81 USD. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie, a câștigat 1,49%, până la 81,64 dolari. „Piața revine (...) din cauza deciziei Fed (Rezerva Federală Americană, n.red.) de a nu majora de data aceasta dobânzile țării”, comentează analiștii de la Energi Danmark.

Evitarea recesiunii

La sfârșitul ședinței comitetului său monetar de miercuri, Fed a menținut, de fapt, status quo-ul privind ratele dobânzilor cheie pentru a doua oară consecutiv, o decizie așteptată de piețe. Este a treia oară, în ultimele patru întâlniri, când instituția monetară procedează ca atare, din dorința de a evita ca activitățile economice să încetinească prea mult. Altfel spus, pentru a evita o recesiune. 

Majorarea dobânzii cheie

Faptul că „Fed a sugerat că s-a cam terminat cu majorarea dobânzilor” ar putea favoriza cererea pentru petrol în cea mai mare țară consumatoare de petrol din lume, explică analiștii DNB. De amintit că, înainte de ședința monetară, barilul WTI s-a tranzacționat la 80,30 dolari, cel mai scăzut preț din ultimele aproape două luni. 

Un drum presărat cu surprize

Totuși, Tamas Varga, analist la PVM, atrage atenția că până la ținta de inflație de 2% este drum lung, care ar putea fi presărat cu surprize de tot felul. Prin urmare, a estimat expertul, este posibil să mai vedem o creștere a dobânzii cheie de către Fed, dar economia americană s-a dovedit rezistentă și, prin urmare, o asemenea decizie nu va avea efect devastator. 

Cu ochii pe conflict

Abordând problema din alt punct de vedere, John Plassard, analist la Mirabaud, a adus în discuție situația din Orientul Mijlociu, amintind că investitorii sunt atenți la războiul dintre Israel și Hamas. În cazul extinderii acestui conflict, consecințele ar putea fi imprevizibile pe termen lung, dar pe termen scurt impactul asupra pieței petrolului va fi major, a spus Plassard, reluând, practic, avertismentele lansate în ultimele trei săptămâni de majoritatea analiștilor economici și financiari. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...


pixel