Piața gazelor naturale este bine echilibrată în această iarnă, dar riscurile nu dispar

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Logic, nu ar exista motive pentru o creștere a prețurilor
Logic, nu ar exista motive pentru o creștere a prețurilor
Condițiile meteo extreme și întreruperile de pe lanțul aprovizionării ar putea perturba echilibrul dintre cererea și oferta de gaze naturale pe durata sezonului rece în Statele Unite și Europa, chiar și în condițiile în care depozitele sunt pline aproape până la refuz, a anunțat Agenția Națională pentru Energie a SUA.

Abundanța de gaze stocate și creșterea capacității globale de export și import de gaze naturale lichefiate au îmbunătățit probabilitatea ca aprovizionarea globală cu gaze să fie suficientă pentru a satisface cererea în sezonul de iarnă 2023-2024, a spus EIA, citând analiza Witner 2023-24 Global LNG.

EIA se așteaptă ca aproximativ 4,0 miliarde de metri cubi pe zi de capacitate suplimentară de export și GNL să fie disponibile în timpul iernii. Capacitatea globală de import de GNL a crescut, de asemenea, cu aproximativ 13%, sau 18 miliarde de metri cubi pe zi, de la începutul anului în Europa și Asia. Alte proiecte de import sunt pe punctul de a demara în Germania și China în această iarnă, potrivit agenției.

Între timp, stocurile de gaze naturale din Europa sunt aproape pline la începutul sezonului de iarnă, cu 3.657 de miliarde metri cubi, la 31 octombrie, a spus EIA. În Statele Unite, stocurile erau cu 8% peste nivelurile din anul trecut, la 27 octombrie, a spus agenția.

Cu toate acestea, ritmul de redresare a cererii de gaze naturale în China rămâne o incertitudine majoră, iar frigul intens în Europa sau Asia ar putea duce la creșteri rapide ale prețurilor spot globale pentru GNL pe fondul unei concurențe mai intense pentru mărfuri, a menționat EIA.

Întreruperile neplanificate, cum ar fi înghețarea producției, ar putea afecta, de asemenea, soldurile globale, creând lipsuri de aprovizionare și împingând prețurile, a spus EIA. Alte posibile întreruperi ale aprovizionării includ o reducere suplimentară a exporturilor rusești de gaz prin conducte prin Ucraina, grevele lucrătorilor la instalațiile de GNL din Australia sau extinderea conflictului în Orientul Mijlociu.

Citește și Facturile românilor. Niculescu (ANRE): Ieşirea din schema de sprijin nu trebuie să producă şocuri în piaţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Monitoare / FOTO: Freepik
Telefon mobil

pixel