Piața petrolului freamătă, privind cu îngrijorare spre Rusia
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cu ochii pe evoluția prețurilor
Cu ochii pe evoluția prețurilor
Prețul barilului marca Brent din Marea Nordului cu livrare în aprilie a crescut la 83,47 dolari.

Prețurile petrolului au închis săptămâna de tranzacționare pe verde, pe o piață ce continuă să rămână sensibilă la evoluțiile geopolitice și în special la posibilele consecințe pentru Rusia ale morții opozantului Aleksei Navalnîi. Prețul barilului marca Brent din Marea Nordului cu livrare în aprilie a crescut cu 0,73%, la 83,47 dolari.

La rândul lui, barilul american West Texas Intermediate (WTI), scadent în martie, a câștigat 1,48%, urcând 79,19 dolari. O reducere semnificativă a decalajului de preț dintre cele două referințe, dar care, cu siguranță, se va modifica rapid, așa cum s-a mai întâmplat în ultimele săptămâni. „Fără suișuri considerabile ca valoare, prețul petrolului s-a manifestat în ultima perioadă cu suișuri și coborâșuri bruște, uneori nejustificate. Dar temerile geopolitice cântăresc mult pe piață, starea de spirit a investitorilor fiind influențată de orice informație care, într-un fel sau altul, ar putea schimba radical cursul lucrurilor”, a observat John Kilduff de la Again Capital.

Iar vestea morții, în detenție a lui Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui Vladimir Putin, omul care, a fost hâituit și otrăvit, a provocat neliștite pe piața petrolului. „Putin este responsabil”, a lansat președintele american Joe Biden, în ton cu mulți lideri mondiali. „Cu siguranță moartea lui Navalnîi va antrena o abordare mai dură împotriva Rusiei și, poate, la noi sancțiuni care vor bloca aproape total exporturile rusești” de petrol, a estimat John Kilduff.

Pentru că de la invazia Ucrainei, în urmă cu aproape doi ani, piața mondială „nu a pierdut mult petrol rusesc, fie el brut sau sub formă de produse rafinate”, a explicat analistul. Refuzat de Europa, Statele Unite sau Canada, aurul negru rusesc și-a găsit cumpărători în persoana Indiei, dar mai ales a Chinei. Potrivit unui calcul realizat de agenția Bloomberg, Rusia a pompat, în ianuarie, cu aproximativ 490.000 de barili pe zi mai puțin decât nivelul de referință.

Această cifră se apropie de cei 500.000 de barili la care s-a angajat în noiembrie ca parte a reducerilor convenite de membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și unii dintre aliații acestora din grupul OPEC+. Dar pentru John Kilduff, această contracție se datorează mai mult scăderii capacităților de rafinare rusești, în urma atacurilor lansate în ultimele săptămâni de ucraineni asupra mai multor întreprinderi din domeniul petrolier, decât dorinței de a încetini producția.

Pentru analist, mișcarea prețurilor de vineri s-a datorat și apropierii unui weekend prelungit în Statele Unite (luni este sărbătoare legală). Pe de altă parte, investitorii sunt îngrijorați și de comentariile liderului mișcării pro-iranian Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a promis vineri că va răzbuna „cu sânge” moartea civililor în loviturile israeliene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel