Piața petrolului. Goldman Sachs nu prevede nimic senzațional pentru 2024
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Rafinărie / FOTO: Freepik
Rafinărie / FOTO: Freepik
Prețurile la petrolul au scăzut luni, investitorii fiind mai preocupați de ratele dobânzilor decât de evenimentele din Orientul Mijlociu sau din Ucraina. Iar asta pentru că menținerea unor dobânzi ridicate o perioadă mai îndelungată decât se anticipează ar putea afecta cererea mai mult decât tensiunile geopolitice din lume. 

Prin urmare, prețul barilului Brent din Marea Nordului, de referință în Europa, este o variație a țițeiului care servește ca etalon de referință în Europa, a pierdut 0,48%, coborând la 81,23 dolari. Echivalentul său american, barilul de West Texas Intermediate (WTI), numit și Texas Light Sweet, a scăzut cu 0,41%, până la 76,18 dolari.

Acest declin a început, de fapt, săptămâna trecută, când ”jucătorii din piață au realizat că este inutil să spere că Rezerva Federală a SUA va proceda la o scădere a dobânzii de referință mai repede, așa cum și-ar dori investitorii. Dar Banca centrală a Statelor Unite nu ține cont de capriciile jucătorilor, are ale criterii după care se ghidează”, au comentat analiștii de la Energi Danmark.

Bine, bine, dar cum va evolua prețul petrolului în următoarele 12 luni? Experții băcnii Goldman Sachs, dar nu numai ei, nu întrevăd nimic în stare să dea totul peste cap. 

„Coform previziunilor noastre, prețul țițeiul marca Brent a variat în limitele a 70-90 de dolari, iar volatilitatea prețului a scăzut la minime record, în ciuda escaladării Mării Roșii”, notează Goldman Sachs. În opinia analiștilor băncii americane de investiții acest interval țintă nu va fi încălcat, în ciuda războaielor în curs, evoluție care este o reflectare a trei factori.

În primul rând, riscul geopolitic rămâne modest, tulburările din Marea Roșie reprezintă 2 dolari pe baril pentru Brent. În al doilea rând, importanța capacităților neutilizate la nivelul OPEC limitează riscul de creștere a prețurilor. În al treilea rând, creșterea puternică a ofertei non-OPEC va ține pasul cu evoluția ascendentă a cererii globale. Pentru vara acestui an, Goldman Sachs prognozează un vârf de 87 de dolari. 

Punct de vedere susținut și de analiștii de la analiștilor de la Energy Intelligence. „Dacă nu intervine ceva neașteptat, vom avea o piață echilibrată, cu prețuri în jur de 80 de dolari pe baril”, a venit în completare Jorge Léon, de la Rystad Energy. Presupunând, totuși, că va exista o escaladare în Orientul Mijlociu. ”Principala întrebare pentru mine este - ce va face Arabia Saudită?", a adăugat el.

Arabia Saudită, el mai mare exportator de petrol din lume, are capacitatea de a produce în plus față de valorile actuale, 3,2 milioane de barili pe zi, potrivit AIE. "Nu credem că Arabia Saudită ar permite prețurilor să urce la 150 de dolari pe baril. Ar putea limita presiunea ascendentă prin deschiderea robinetelor. Dacă ar face asta, prețurile nu vor sări mai sus de 90-95 de dolari/baril", explică Leon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel