Prețurile la aur s-au apropiat joi de maximul ultimelor două luni și jumătate, deoarece tulburările în creștere din Orientul Mijlociu au stimulat cererea pentru acest activ de refugiu, în așteptarea discursului pe care șeful Rezervei Federale a SUA urmează să-l susțină astăzi. Aurul spot s-a stabilizat la 1.947,45 dolari/uncie, după ce a atins cel mai ridicat nivel de la 1 august.
„Rezistența aurului în fața randamentelor în creștere și a redresării dolarului american, în special în ultimele zile, este cea mai bună reflectare a contextului geopolitic”, a comentat Ilya Spivak, șef de departament la Tastylive.
Venit la Tel Aviv, președintele american Joe Biden s-a angajat să ajute Israelul și palestinienii, dar explozia produsă la spitalul din Gaza, deflagrație provocată de o rachetă lansată de o grupare teroristă, a deraiat negocierile menite să împiedice expansiunea războiului.
Aurul, folosit deseori ca un depozit sigur de valoare în vremuri de incertitudine politică și financiară, a câștigat peste 130 de dolari, sau aproape 8 procente, de când a atins, pe 6 octombrie, minimul din ultimele șapte luni.
Astăzi, piața se va concentra, de asemenea, pe discursul pe care șeful FED, Jerome Powell, îl va susține Economic Club of New York și care, speră investitorii, va oferi reperele necesare pentru a înțelege traiectoria pe care se va înscrie evoluția dobânzilor, după recentele comentarii defavorabile ale mai multor oficiali ai Băncii centrale americane.
Economiștii consultați de Reuters sunt de părere că FED va menține, în ședința din 1 noiembrie, rata cheie a dobânzii și ar putea lua o pauză mai îndelungată decât s-a anticipat anterior înainte de a proceda la reducerea dobânzii de referință.
„În momentul de față, FED se simte mai conforbatil cu o dobândă ridicată și nu va modifica nimic. Cred că este un status quo-ului pentru piețe. Nu cred că există prea multe motive pentru a schimba prețul și mă îndoiesc că președintele FED va dori să spulbere acest sentiment de siguranță”, a apreciat Spivak.
Ratele mai mari cresc costul de oportunitate al aurului fără randament, care este evaluat în dolari. Limitând câștigurile, randamentele de referință pe 10 ani ale Trezoreriei SUA au crescut la maximul din 16 ani.
Argintul a fost constant la 22,86 USD, platina a scăzut cu 0,5%, la 881,24 USD, iar paladiul a scăzut cu 0,3% la 1.125,35 USD.
Citește și Aurul derapează, dar rezistă și nu coboară sub 1.900 de dolari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...