Prețul boabelor de cacao, la un maxim istoric

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Boabe de cacao / FOTO: Freepik
Boabe de cacao / FOTO: Freepik
Prețurile la cacao sunt la cote maxime pe piața futures din New York. Au crescut cu aproape 40% în februarie, speculațiile agravând, în ultimele săptămâni, efectele penuriei generate de condițiile meteo nefavorabile din Coasta de Fildeș și Ghana.

După ce ieri au mai urcat cu 5% ieri la Bursa de Valori din New York, prețul boabelor de cacao a atins nou record de 6.557 de dolari/tonă. Săptămâna trecută creșterea a fost de 17% și de 40% de la începutul acestei luni. O evoluție nemaiîntâlnită vreodată. Totul din cauza recoltelor slabe din Africa de Vest, a secetei și a bolilor care afectează arborii de cacao. Într-un an, prețul acestui produs a crescut cu 140% la Bursa Intercontinentală (ICE).

Pe piața futures din Londra, prețul unei tone de boabe se apropie de 6.000 lire sterline. Dar ICE este piața de referință pentru cacao la nivel global. Contractul listat „stabilește prețul pentru livrarea fizică a produsului, de calitate recunoscută pe Bursă, din Africa, Asia și America Centrală și de Sud și către cinci porturi de livrare din Statele Unite (New York, Delaware, Hampton Roads, Albany și Baltimore). Include livrarea oricărui tip de boabe de cacao atâta timp cât respectă standardele FDA [autoritatea americană de sănătate] pentru import”, precizează Bloomberg.

Potrivit estimărilor, fenomenul El Niño va dura cel puțin până în aprilie, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie. Un val de căldură fără precedent a cuprins Coasta de Fildeș, cel mai mare producător de cacao din lume, afectând inclusiv culturile din Ghana. „Coasta de Fildeș este cu aproximativ o treime în urmă cu ritmul livrărilor de anul trecut, în timp ce exporturile nigeriene au scăzut în ianuarie”, relatează Bloomberg. Exporturi mai mici și riscul unei recolte mai slabe la mijlocul sezonului au „suscitat îngrijorări cu privire la îndeplinirea obligațiilor contractuale de vânzar”, a explicat Ole Hansen, de la Saxo Bank.

Africa reprezintă cea mai mare parte a producției de cacao (aproximativ 80%), iar grosul recoltei (60 până la 70%) revine în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, care sunt și primele luni ale Harmattanului (vânt uscat încărcat cu particule de praf din Sahara), perioadă când și El Niño este cel mai puternic. Recolta de la mijlocul sezonului începe în martie, iar Harmattanul încă suflă.

Virusul lăstarilor umflați

Gradul de umiditate este insuficient și tot mai mulți copaci sunt infectați cu virusul lăstarilor umflați de cacao (CSSV), nota recent Bank of America. „Dacă un copac îl contractă, produce doar 50% din randamentul său inițial în al doilea an și moare în al treilea an”, explică Pierre-Antoine Papillon, expert la banca americană.

El estimează că în prezent există un deficit de aproximativ 400.000 de tone în recolta africană, un nivel comparabil cu producția globală a Ecuadorului. „Așadar, pentru ca o țară precum Ecuadorul să vină în ajutor, respectiva țară trebuie să-și dubleze producția peste noapte, ceea ce este imposibil”, afirmă specialistul. Iar celelalte țări producătoare nu sunt în stare să salveze situația. Nu pot face nimic pe termen scurt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel