Prețul gazelor europene, un nou salt spectaculos, de 10%

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Gaz natural
Gaz natural
Costul contractelor futures din septembrie pentru gazele naturale a crescut, la hub-ul TTF din Olanda, cu 10,13%, până la 38,3 euro/MWh, arată datele bursei ICE Futures.

Prețurile cresc din aceleași motive: reducerea livrărilor de gaze din Norvegia și amenințările cu greve în Australia, notează Bloomberg. Cu alte cuvinte, nu a intervenit nimic extraordinar de natură să provoace o creștere atât de accentuată. Firește, nimeni nu minimizează efectul celor două evenimente, dar un rol revine, desigur, și jocurile din piață. 

În privința exporturilor din Norvegia - principalul furnizor de gaze pentru Europa - au scăzut la minimul ultimului an după ce sâmbătă, 26 august, livrările din marele câmp "Troll" au fost suspendate în cadrul unor lucrări de întreținere de rutină, anunțate de timp, nu peste noapte. În plus, operatorul norvegian de conducte Gassco a anunțat lucrări suplimentare la câmpurile care alimentează rețeaua de conducte SEGAL către Marea Britanie. Data de finalizare a acestor lucrări nu este încă cunoscută.

Angajații gigantului energetic american Chevron vor începe la începutul lunii septembrie o grevă rotativă la unitățile de producție de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia de Vest, amenințând până la 5% din aprovizionarea globală. Grevele vor începe pe 7 septembrie la uzinele Gorgon și Wheatstone, o regiune strategică pentru producția globală de gaze naturale.

Cu o capacitate de producție anuală de peste 15 milioane de tone de gaze naturale, Chevron este deosebit de mândră de instalațiile de la Gorgon, descrise drept "unul dintre cele mai mari proiecte de GNL din lume". Potrivit sindicatelor, greviștii cer, printre altele, salarii mai mari și condiții de muncă mai bune. Offshore Alliance, care reprezintă o mare parte din forța de muncă, a acuzat Chevron că plătește insuficient "lucrătorii foarte calificați care lucrează pe platforme îndepărtate și cu risc ridicat". 

"Vom continua procesul de negociere, încercând să identificăm soluții în interesul angajaților și al companiei", a precizat, la rândul ei, Chevron. Alianța sindicală a dat asigurări că grevele se vor "intensifica de la săptămână la săptămână, până când Chevron va accepta cererile noastre", criticând "inepția și incompetența" companiei în procesul de negociere.

Costuri de "miliarde"

Aproximativ 500 de angajați se vor alătura grevei, cu "greve rotative, interdicții și limitări", a adăugat Alianța, care a avertizat că greva ar putea costa Chevron "miliarde". Unul dintre indicii de referință ai gazelor naturale din Europa a sărit cu aproximativ 8% luni seară, odată cu confirmarea grevei. Analistul Redmond Wong, de la Saxo Markets, a declarat că anunțul grevei ar putea duce la "reacții impulsive în ceea ce privește prețul gazelor naturale în Europa", dar că există un risc redus pe termen lung de penurie de gaze naturale.

Deși Europa și-a refăcut în mare parte stocurile de gaze, destabilizate de războiul din Ucraina, există temeri că noi întreruperi, combinate cu cererea puternică din Asia, ar putea pune presiune asupra aprovizionării. Prețul gazelor naturale crește în Europa la începutul lunii august, după ce muncitorii au amenințat că vor întrerupe platformele offshore ale Woodside Energy, tot în Australia de Vest. Prețul de referință a sărit cu peste 30%. 

Chevron și Woodside Energy sunt cei mai mari doi producători de gaze din Australia de Vest și împreună reprezintă peste 15% din totalul exporturilor internaționale de gaze naturale din lume. În 2022, o grevă a personalului de la un transportator de gaze Shell a durat 76 de zile și a provocat pierderi estimate la 650 de milioane de dolari (600 de milioane de euro). Australia este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de gaze naturale din lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel