Prețurile gazelor naturale au crescut ușor pe piața europeană pe baza prognozelor de vreme mai rece, previziuni care i-au determinat pe investitorii să fie mai atenți la cererea de încălzire în creștere, în detrimentul aprovizionării pieței, a explicat ANZ Bank într-o notă adresată clienților. .
Stocurile de gaze au atins o limită de umplere de 96%, comparativ cu media pe cinci ani de 88%, dar scăderea temperaturilor ar putea epuiza rapid stocurile, au precizat specialiștii băncii menționate mai sus. Totuși, au continuat ei, fluxurile de gaz către terminalele de export din SUA rămân puternice, crescând cu 11% săptămânal.
Contractele futures pe gaze naturale lichefiate din Asia de Nord au scăzut din cauza ofertei generoase, pe măsură ce Qatar își crește producția de GNL pentru a satisface cererea în creștere, a spus banca. Ministrul energiei din Qatar a declarat că proiectul de extindere a zăcământului North Field are darul de a amplifica producția de la 77 de milioane de tone la 126 de milioane de tone până în 2026.
Pe piața petrolului, valoarea barilului a continuat să scadă, după recului din ajun pe fondul temerilor legate de cerere și de creșterea considerabilă a stocurilor de benzină din Statele Unite. Astfel, în jurul orei 9:05 GMT, un baril de Brent din Marea Nordului, pentru livrare în decembrie, a pierdut 1,14%, până la 84,83 USD. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), pentru livrare în noiembrie, a scăzut cu 1,16%, până la 83,24 dolari. Miercuri, Brent a pierdut aproape 6%, iar WTI reducându-se 5%. De săptămâna trecută, când cele două referințe pentru piața aurului negru au atins cotații maxime, ele au cedat peste 12%.
Cele mai mici importuri din ultimii 25 de ani
Scăderea prețurilor se datorează parțial datelor săptămânale „slabe” de la US Energy Information Administration (EIA) privind cererea de benzină din Statele Unite, publicate miercuri, spune Stephen Innes, analist la SPI AM. Raportul EIA a arătat cel mai mic volum de livrări de benzină către Statele Unite din ultimii 25 de ani pentru această perioadă a anului. Stocurile de benzină au crescut cu 6,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 29 septembrie. „Acumularea stocurilor de benzină a avut repercusiuni asupra piețelor de țiței, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă recesiune în 2024 din cauza creșterii ratei dobânzilor”, explică Stephen Innes. „Temerile legate de cerere (...) depășesc brusc deficitul de ofertă”, care a dominat totuși sentimentul pieței timp de câteva săptămâni, subliniază Neil Wilson, analist la Finalto.
„În prezent, incertitudinea economică se află în centrul preocupărilor și constituie principalul motor al prețurilor”, confirmă Tamas Varga, de la PVM Energy. Creșterea prețurilor „care a început la începutul lunii iulie s-a oprit brusc săptămâna trecută, chiar dacă Arabia Saudită și Rusia nu dau semne că intenționează să își inverseze politica de producție”, notează analistul. Arabia Saudită şi Rusia au confirmat miercuri continuarea reducerilor lor de producţie şi exporturi până la sfârşitul anului, Moscova precizând însă că în noiembrie ar urma să fie efectuată o analiză pentru a stabili dacă este oportun să scadă sau să crească reducerea acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...