Prețul petrolului a urcat considerabil, carburanții nu s-au scumpit

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Carburanți
Carburanți
Prețul petrolului s-a menținut, miercuri dimineață, la valori apropiate de maximele ultimelor zece luni, o creștere care nu s-a reflectat, deocamdată, și în prețul carburanților. 

Miercuri, puțin după ora 08:00, barilul de petrol Brent cu livrare în noiembrie se tranzacționa la 89,85 dolari, în scădere cu 0,22%, după ce marți seară a urcat cu 1,16%, depășind pragul de 90 de dolari, la 90,04 dolari, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie 2022. În ceea ce privește țițeiul american marca West Texas Intermediate (WTI), cu scadența în octombrie, el a fost cotat la 86,54 dolari, în scădere cu 0,17%, după ce în seara precedentă urcase cu 1,26%, până la 86,69 dolari, tot cel mai ridicat nivel din ultimele aproape zece luni...

Marți, Arabia Saudită s-a angajat să mențină reducerea producției cu un milion de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul lunii decembrie, măsură în vigoare deja din luna iulie. Ministerul Energiei a precizt, totuși, că această strategie va fi "revizuită lunar", lăsându-și libertatea de a crește sau de a reduce obiectivul de aproximativ nouă milioane de barili pe zi. În același timp, Rusia a promis că nu va livra pe piață 300.000 de barili pe zi în ultimele trei luni ale anului, după ce și-a redus volumele cu 500.000 de barili pe zi în august și cu 300.000 în septembrie.

Deficit pe piețe

"Fundamentele erau puternice înainte de acest lucru, dar acesta este un punct de cotitură", a comentat Phil Flynn de la Price Futures Group. "Arată că OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și Rusia sunt hotărâte să își reducă oferta și să arate că domină piața mondială". Experții de la Rystad prognozează acum un deficit de 2,7 milioane de barili pe zi în ceea ce privește oferta față de cerere în ultimul trimestru al anului.

Măsurile drastice luate de saudiți și de ruși au un impact cu atât mai mare asupra pieței, cu cât niciun mare producător nu pare să fie în măsură să compenseze total sau parțial acest deficit. În Statele Unite, numărul de sonde în producție a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 19 luni, iar industria adoptă o abordare prudentă, în special în sectorul petrolului de șist.

Pentru orice eventualitate

"Marea întrebare este dacă saudiții sunt îngrijorați de cerere" în trimestrul al patrulea, "în special în China, în măsura în care iau măsuri preventive", s-a întrebat Jorge Leon de la Rystad. Dar pentru Phil Flynn, "nu cererea este problema. Ea rămâne la niveluri record", în ciuda indicatorilor de activitate slabi observați recent în Europa și China, în timp ce economia americană încetinește ușor.

Faptul că piața se află într-o situație de "backwardation" accentuată, adică cu prețuri mult mai mari pentru o livrare viitoare decât pentru un termen limită în decembrie sau ianuarie, ilustrează clar dezechilibrul actual, a subliniat Phil Flynn. "Există nervozitate, alimentată de teama că oferta nu va fi suficientă peste câteva luni", a insistat analistul. "Oamenii cumpără acum pentru a se aproviziona.

Benzina și motorina

Între timp, prețurile la benzină și motorină au rămas, practic, neschimbate de aproape o săptămână, un fenomen oarecum nefiresc în condițiile unei piețe a petrolului extrem de activă și înscrisă pe un trend ascendent pe termen mediu. Posibil să fie vorba despre liniștea dinaintea unei viitoare furtuni, cu creșteri importante de prețuri. Totuși, nu trebuie uitat că scumpirea combustibililor din ultima cel puțin o lună și jumătate a fost determinată și de sezonul concediilor, care s-a încheiat. Oamenii au revenit din vacanțe, nu se mai circulă atât de mult și, implicit, cererea pentru benzină și motorină s-a redus. Privind lucrurile din această perspectivă, nu se poate spune decât că a fost vorba despre o creștere conjuncturală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.

Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
New York / FOTO: Unsplash
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu
Militari germani / FOTO: Wikipedia

Armata germană cumpără „muniții rătăcitoare”

Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik

pixel