The Economist: Cineva a câștigat milioane de dolari în ziua în care Hamas a atacat Israelul
În aceste condiții, barilul marca Brent din Marea Nordului la contractele cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,96%, ajungând la 81,38 dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie, a crescut cu 0,87% la 76,55 dolari. Petrolul brut recuperează pierderile de joia trecută, "speculaţiile legate de posibilitatea ca OPEC (Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol) să mențină cotele de producție reduce au redresat lucrurile”, a comentat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.
Următoarea reuniune ministerială a OPEC şi a aliaţilor săi (OPEC+) urmează să aibă loc duminică, la Viena, unde se află sediul organizației. Preţurile celor două referinţe mondiale ale petrolului au suferit pierderi semnificative săptămâna trecută "după o lichidare dramatică de stocuri motivată de temeri privind o eventuală de supraabundenţă a ofertei", a completat Jorge Leon, analist la Rystad Energy.
Poziția Arabiei Saudite
Piețele petroliere așteaptă "decizia Arabiei Saudite cu privire la reducerea producției sale de petrol brut cu un milion de barili pe zi", a continuat Leon. Urmând exemplul saudiților, Rusia a anunțat, de asemenea, o reducere mai modestă a ofertei sale, prelungită până la sfârșitul anului 2023. Investitorii vor acum să afle dacă Riyad "prelungeşte aceste reduceri până în 2024, dacă alege o reducere treptată sau dacă le lasă pur şi simplu să expire la sfârşitul anului", a detaliat Jorge Leon.
"Oricum ar fi, decizia Arabiei Saudite va avea repercusiuni semnificative asupra pieţelor petroliere şi, în special, asupra preţului petrolului anul viitor", a adăugat el. Abordând subiectul din altă perspectivă, Tamas Varga, analist la PVM Energy, a precizat că, în pofida tuturor declarațiilor, "producţia grupului OPEC+ a crescut cu aproximativ 700.000 de barili pe zi între august şi octombrie, inclusiv de ţările membre care nu au un plafon de producţie" cum este Iranul. La asta se adaugă şi "încercările neîncetate şi de succes ale Rusiei de a-şi ascunde nivelurile de producţie şi de export", precum şi "creşterea producţiei americane", continuă el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Conferința ONU de al Dubai...
După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...
Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...
Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...
Așa cum ne-a obișnuit la...
Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...
Primarul Capitalei, Nicuşor...
Instanța supremă din Finlanda a...
Vânzările globale de...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...
ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...
Președintele PNL, Nicolae...
Statul a decis să ofere un...
Comisia a salutat un acord...
Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...
Unele telefoane Galaxy nu au...
Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...
Ministrul Boloș a precizat că...
Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.
Acest lucru presupune...
Pe fondul discuțiilor apărute...
ChatGPT a jucat recent rolul de...
Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...
După ce un grup de ceceni, care...
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...
Legiuitorii europeni au ajuns...
Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...