Prețul petrolului, în creștere: Piața, speriată de intențiile OPEC
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Grafic bursier
Grafic bursier
Preţurile petrolului au crescut luni, analiștii explicând că jucătorii din piață se tem de anunțul pe care Arabia Saudită se pregătește să-l facă. 

În aceste condiții, barilul marca Brent din Marea Nordului la contractele cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,96%, ajungând la  81,38 dolari. Echivalentul american, barilul West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie, a crescut cu 0,87% la 76,55 dolari. Petrolul brut recuperează pierderile de joia trecută, "speculaţiile legate de posibilitatea ca OPEC (Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol) să mențină cotele de producție reduce au redresat lucrurile”, a comentat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote. 

Următoarea reuniune ministerială a OPEC şi a aliaţilor săi (OPEC+) urmează să aibă loc duminică, la Viena, unde se află sediul organizației. Preţurile celor două referinţe mondiale ale petrolului au suferit pierderi semnificative săptămâna trecută "după o lichidare dramatică de stocuri motivată de temeri privind o eventuală de supraabundenţă a ofertei", a completat Jorge Leon, analist la Rystad Energy.

Poziția Arabiei Saudite

Piețele petroliere așteaptă "decizia Arabiei Saudite cu privire la reducerea producției sale de petrol brut cu un milion de barili pe zi", a continuat Leon. Urmând exemplul saudiților, Rusia a anunțat, de asemenea, o reducere mai modestă a ofertei sale, prelungită până la sfârșitul anului 2023. Investitorii vor acum să afle dacă Riyad "prelungeşte aceste reduceri până în 2024, dacă alege o reducere treptată sau dacă le lasă pur şi simplu să expire la sfârşitul anului", a detaliat Jorge Leon.

"Oricum ar fi, decizia Arabiei Saudite va avea repercusiuni semnificative asupra pieţelor petroliere şi, în special, asupra preţului petrolului anul viitor", a adăugat el. Abordând subiectul din altă perspectivă, Tamas Varga, analist la PVM Energy, a precizat că, în pofida tuturor declarațiilor, "producţia grupului OPEC+ a crescut cu aproximativ 700.000 de barili pe zi între august şi octombrie, inclusiv de ţările membre care nu au un plafon de producţie" cum este Iranul. La asta se adaugă şi "încercările neîncetate şi de succes ale Rusiei de a-şi ascunde nivelurile de producţie şi de export", precum şi "creşterea producţiei americane", continuă el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a produs, dar a și importat mai multe gaze naturale

Capacitatea utilă (activă) totală de înmagazinare a...

Garderoba lui Vivienne Westwood, scoasă la licitație

Garderoba personală a designerului de modă britanic...

”Sunt convins”: Erdogan face promisiuni greu de onorat

Analiștii susțin că, practic, este imposibil. 

Băncile franceze puse la grea încercare. Reacția BCE

Băncile franceze s-au prăbușit vineri pe bursă pe fondul...

Boeing și-a anunțat furnizorii că încetinește producție

Boeing a precizat că amână o etapă cheie de producție...

Epidemia care pune stăpânire pe economia americană

Nu este chiar o boală, ci mai degrabă o stare de spirit,...

Seniorii României. Ultimele cifre oferite de CNPP

Casa Națională de Pensii Publice a calculat inclusiv...

Date personale: Meta, forțată să amâne lansarea AI în Europa

Grupul lui Mark Zuckerberg trebuie să suspende lansarea...

Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în...

Inflația a luat-o razna în Rusia. Din nou!

Există în Rusia și lucruri pe care președintele Putin nu...

Euro scade pe fondul incertitudinilor politice din Franța

Moneda euro a căzut vineri, penalizată de îngrijorarea...


pixel