Prețul petrolului s-a dus în cap, iar de vină este numai OPEC
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
O scădere bruscă
O scădere bruscă
De fapt, este efectul dezamăgirii investitorilor, un fel de răzbunare din partea pieței care de mai bine de două săptămâni aștepta reuninea OPEC, jonglând cu speculații care mai de care mai credibile. 

Semne de întrebare

Dar Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații ei din OPEC+, inclusiv Rusia, au creat, miercuri, o surpriză totală anunțând anularea reuniunii ministeriale unde urma să fie discutate cotele de producție. Piața a reacționat instantaneu, prețul barilului prăbușindu-se cu 4%, pentru că decizia OPEC+ ridică semne de întrebare cu privire la direcţia viitoare a producţiei de ţiţei, potrivit Reuters.

Prin urmare, în jurul orei 14:12 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent era în scădere cu 3,39 dolari, sau 4,1%, până la 79,06 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures pentru barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) erau în scădere cu 3,26 dolari, sau 4,2%, până la 74,51 dolari.

Limitarea ofertei de țiței

Reuniunea ministerială a ţărilor din alianţa OPEC+, prevăzută iniţial a avea loc duminică la Viena, a fost reprogramată pentru data de 30 noiembrie, a anunţat Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) într-un comunicat de presă în care nu a oferit un motiv pentru această amânare. La această reuniune se aşteaptă ca cele 13 state membre OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, şi cele zece ţări partenere, în frunte cu Rusia, să discute noi modificări la un acord care a limitat deja oferta mondială de ţiţei.

Un ușor surplus 

Atât cotaţia ţiţeiului Brent cât şi a petrolului WTI au scăzut timp de patru săptămâni, presate de creşterea livrărilor şi îngrijorările cu privire la cerere şi o potenţială încetinire economică. Pentru a susţine preţurile, OPEC şi aliaţii vor trebui nu doar să prelungească dar şi să extindă reducerile de producţie, a apreciat John Evans, broker la PVM. Amânarea reuniuni ministeriale OPEC+ ar putea oferi mai mult timp ţărilor membre pentru a discuta posibile reduceri suplimentare.

Însă chiar dacă ţările din OPEC+ vor prelungi reducerile de producţie şi în anul următor, piaţa petrolieră mondială va înregistra un uşor surplus în 2024, a apreciat anterior directorul diviziei de pieţe petroliere de la Agenţia Internaţională a Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Apple, nevoită să își ceară scuze pentru o reclamă șocantă

Gigantul de tehnologie a fost acuzat de insensibilitate...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Disney și Warner își unesc forțele împotriva Netflix

Disney și Warner Bros. Discovery intenționează să ofere...


pixel