Prețul petrolului s-a inflamat. Investitorii, îngrijorați de reacția Iranului
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petroliști
Petroliști
Prețurile petrolului au decolat, pur și simplu, la închiderea sesiunii de tranzacționare de joi, tendință stimulată de achizițiile speculative care au urmat anunțului conform căruia unul dintre liderii mișcării pro-iraniene din Irak a fost lichidat. Veste care a aprins temeri legate de un eventual răspuns din partea Iranului.

În acest context, prețul barilului marca Brent din Marea Nordului din contractele cu livrare în luna aprilie a urcat cu 3,05%, până la 81,63 dolari. De partea cealaltă a Oceanului, la bursa din New York, barilul american West Texas Intermediate (WTI), scadent în martie, a câștigat 3,19%, urcând la 76,22 dolari.

„Loviturile lansate de aemricani în Irak amplifică riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu”, a explicat Daniel Ghali de la TD Securities.

Miercuri seară, la Bagdad, o dronă americană l-a ucis pe Abu Baqir al-Saadi, un comandant superior al Brigăzilor Hezbollah, o mișcare pro-iraniană cu sediul în Irak. Operațiunea este parte a represaliilor la atacul cu drone care a provocat, la sfârșitul lunii ianuarie, moartea a trei soldați americani de la o bază iordaniană.

„Acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de un conflict direct cu Iranul”, a apreciat Robert Yawger de la Mizuho. „Personal, nu cred că se va întâmpla, dar starea de tensiune crește.” Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus orice armistițiu în luptele dintre armata sa și mișcarea islamistă palestiniană Hamas și a anunțat că a dat ordinul de a pregăti o ofensivă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Pentru Robert Yawger, cavalcada de la finalul sesiunii de tranzacționare, când aurul negru a urcat brusc, se datorează intervenției operatorilor speculativi, care au profidat de veștile din Orientul Mijlociu. În același timp, analistul consideră că un alt factor care a influențat creșterea de joi este efectul presiunilor asupra produselor rafinate. 

Diferența de preț dintre benzină și țiței a atins, în Statele Unite, cel mai înalt nivel din mai 2022 pentru contractul care expiră în martie. Un fenomen care se explică prin cererea relativ puternică de benzină și o activitate mai redusă la rafinării. Rata lor de utilizare a scăzut la 82,4% săptămâna trecută, cea mai coborâtă din ultimele 13 luni în SUA.

Pe lângă benzină, se exercită presiune și asupra păcurii de uz casnic, unde această diferență de preț nu mai este atât de mare de două luni, și motorină.

Pe termen mediu, analiștii JPMorgan antipează o reducere a rezervelor de țiței care va alimenta creșterea prețurilor. Potrivit acestora, stocurile onshore sunt în prezent cele mai scăzute din 2017. JPMorgan se așteaptă ca Brent să se aprecieze cu 10 USD pe baril până în mai, ceea ce l-ar aduce la aproximativ 90 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel