Prețul petrolului s-a inflamat. Investitorii, îngrijorați de reacția Iranului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Petroliști
Petroliști
Prețurile petrolului au decolat, pur și simplu, la închiderea sesiunii de tranzacționare de joi, tendință stimulată de achizițiile speculative care au urmat anunțului conform căruia unul dintre liderii mișcării pro-iraniene din Irak a fost lichidat. Veste care a aprins temeri legate de un eventual răspuns din partea Iranului.

În acest context, prețul barilului marca Brent din Marea Nordului din contractele cu livrare în luna aprilie a urcat cu 3,05%, până la 81,63 dolari. De partea cealaltă a Oceanului, la bursa din New York, barilul american West Texas Intermediate (WTI), scadent în martie, a câștigat 3,19%, urcând la 76,22 dolari.

„Loviturile lansate de aemricani în Irak amplifică riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu”, a explicat Daniel Ghali de la TD Securities.

Miercuri seară, la Bagdad, o dronă americană l-a ucis pe Abu Baqir al-Saadi, un comandant superior al Brigăzilor Hezbollah, o mișcare pro-iraniană cu sediul în Irak. Operațiunea este parte a represaliilor la atacul cu drone care a provocat, la sfârșitul lunii ianuarie, moartea a trei soldați americani de la o bază iordaniană.

„Acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de un conflict direct cu Iranul”, a apreciat Robert Yawger de la Mizuho. „Personal, nu cred că se va întâmpla, dar starea de tensiune crește.” Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus orice armistițiu în luptele dintre armata sa și mișcarea islamistă palestiniană Hamas și a anunțat că a dat ordinul de a pregăti o ofensivă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.

Pentru Robert Yawger, cavalcada de la finalul sesiunii de tranzacționare, când aurul negru a urcat brusc, se datorează intervenției operatorilor speculativi, care au profidat de veștile din Orientul Mijlociu. În același timp, analistul consideră că un alt factor care a influențat creșterea de joi este efectul presiunilor asupra produselor rafinate. 

Diferența de preț dintre benzină și țiței a atins, în Statele Unite, cel mai înalt nivel din mai 2022 pentru contractul care expiră în martie. Un fenomen care se explică prin cererea relativ puternică de benzină și o activitate mai redusă la rafinării. Rata lor de utilizare a scăzut la 82,4% săptămâna trecută, cea mai coborâtă din ultimele 13 luni în SUA.

Pe lângă benzină, se exercită presiune și asupra păcurii de uz casnic, unde această diferență de preț nu mai este atât de mare de două luni, și motorină.

Pe termen mediu, analiștii JPMorgan antipează o reducere a rezervelor de țiței care va alimenta creșterea prețurilor. Potrivit acestora, stocurile onshore sunt în prezent cele mai scăzute din 2017. JPMorgan se așteaptă ca Brent să se aprecieze cu 10 USD pe baril până în mai, ceea ce l-ar aduce la aproximativ 90 USD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness

pixel