În acest context, prețul barilului marca Brent din Marea Nordului din contractele cu livrare în luna aprilie a urcat cu 3,05%, până la 81,63 dolari. De partea cealaltă a Oceanului, la bursa din New York, barilul american West Texas Intermediate (WTI), scadent în martie, a câștigat 3,19%, urcând la 76,22 dolari.
„Loviturile lansate de aemricani în Irak amplifică riscul extinderii conflictului din Orientul Mijlociu”, a explicat Daniel Ghali de la TD Securities.
Miercuri seară, la Bagdad, o dronă americană l-a ucis pe Abu Baqir al-Saadi, un comandant superior al Brigăzilor Hezbollah, o mișcare pro-iraniană cu sediul în Irak. Operațiunea este parte a represaliilor la atacul cu drone care a provocat, la sfârșitul lunii ianuarie, moartea a trei soldați americani de la o bază iordaniană.
„Acest lucru ne aduce cu un pas mai aproape de un conflict direct cu Iranul”, a apreciat Robert Yawger de la Mizuho. „Personal, nu cred că se va întâmpla, dar starea de tensiune crește.” Miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus orice armistițiu în luptele dintre armata sa și mișcarea islamistă palestiniană Hamas și a anunțat că a dat ordinul de a pregăti o ofensivă la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza.
Pentru Robert Yawger, cavalcada de la finalul sesiunii de tranzacționare, când aurul negru a urcat brusc, se datorează intervenției operatorilor speculativi, care au profidat de veștile din Orientul Mijlociu. În același timp, analistul consideră că un alt factor care a influențat creșterea de joi este efectul presiunilor asupra produselor rafinate.
Diferența de preț dintre benzină și țiței a atins, în Statele Unite, cel mai înalt nivel din mai 2022 pentru contractul care expiră în martie. Un fenomen care se explică prin cererea relativ puternică de benzină și o activitate mai redusă la rafinării. Rata lor de utilizare a scăzut la 82,4% săptămâna trecută, cea mai coborâtă din ultimele 13 luni în SUA.
Pe lângă benzină, se exercită presiune și asupra păcurii de uz casnic, unde această diferență de preț nu mai este atât de mare de două luni, și motorină.
Pe termen mediu, analiștii JPMorgan antipează o reducere a rezervelor de țiței care va alimenta creșterea prețurilor. Potrivit acestora, stocurile onshore sunt în prezent cele mai scăzute din 2017. JPMorgan se așteaptă ca Brent să se aprecieze cu 10 USD pe baril până în mai, ceea ce l-ar aduce la aproximativ 90 USD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...