Prețul zahărului, la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Zahăr
Zahăr
Anunțul a fost făcut de Organizația pentru Alimentație și Agricultură, FAO.

Iar creșterea prețului la zahăr în întreaga lume este efectul preocupărilor legate impactul fenomenului El Niño asupra recoltelor din Thailanda și India. În aceste condiții, indicele prețului zahărului calculat de FAO, care este o structură a Organizația Națiunilor Unite, a crescut într-o lună cu 9,8%.

Un salt provocat cu precădere de ”temerile tot mai mari privind oferta globale în următoarea recoltă (2023-2024)”, explică agenția în raportul său lunar. Estimările inițiale sugerează o scădere a producției în Thailanda și India, doi producători majori, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO.

O recoltă bună în Brazilia 

Organizația subliniază și recenta creștere a prețului petrolului. Un baril mai scump încurajează producătorii să transforme o parte din recolta lor în etanol, ceea ce reduce volumul de zahăr de pe piață și crește prețurile. Potrivit FAO, creșterea prețurilor zahărului a fost, totuși, limitată de „volumul mare al actualei recolte din Brazilia, în condiții meteorologice favorabile, precum și (prin) slăbirea realul brazilian față de dolarul american. Prețurile alimentelor la nivel mondial s-au stabilizat în septembrie, scăderea prețurilor la uleiuri (-3,9%), lactate (-2,3%) și carne (-1%) compensând creșterea prețurilor zahărului și porumbului, a spus FAO. .

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește variația prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază, a scăzut cu 10,7% de la an la an și cu 24% față de vârful din martie 2022, imediat după invazia rusă a Ucrainei. Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 1%, determinat de creșterea cu 7% a prețurilor la porumb după șapte luni de scădere. Cauza potrivit agenției: cererea puternică pentru recolta braziliană, vânzările încetinite în Argentina și o creștere a prețurilor mărfurilor fluviale în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi. Indicele FAO al prețului orezului, care a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în august, a scăzut ușor (-0,5%) din cauza cererii mai scăzute de import.

Citește și Fabrica de Zahăr din Luduş reîncepe producţia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

pixel