Prețurile la petrol au luat-o la galop, dar ceva nu se leagă
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa din New York
Bursa din New York
Pentru scurt timp, prețurile la petrol au atins cele mai ridicate valori din 2023. Este evident că starea de nervozitate a pieței s-a intensificat. Întrebarea este cât va dura, având în vedere estimările marilor bănci americane, JPMorgan și Goldman Sasch, care anticipează salturi până la 100, ba chiar 120 de dolari/baril în următoarele luni. 

Prețurile la petrol au revenit, miercuri, pe un trend de creștere, atingând cele mai ridicate niveluri de la începutul anului. Un salt care a venit după anunțul privind scăderea stocurilor de țiței din Statele Unite. Barilul marca Brent listat la ICE a urcat cu 2,3% la 96,34 dolari, în timp ce barilul american de țiței ușor, WTI, a câștigat 3,8% la New York, ajungând la 93,78 dolari, după ce trecuse bine de 94 de dolari. 

Aceste salturi s-au produs după anunțul privind scădere stocurilor americane, care nu a făcut decât să amplifice îngrijorarea cu privire la oferta globală după reducerile de producție decise de Arabia Saudită. „Probabila continuare a reducerii stocurilor de petrol susține prețurile”, estimează Giovanni Staunovo, strateg la UBS. "Exporturile de țiței ale OPEC au revenit ușor în septembrie, dar rămân slabe în comparație cu lunile anterioare. Prin urmare, piața se așteaptă ca, pe viitor, stocurile să înregistreze noi scăderi”, a spus el.

Stocurile de țiței din SUA s-au contractat săptămâna trecută cu mult peste așteptări, potrivit cifrelor publicate miercuri de Administrația pentru Informații privind Energiile (EIA) din SUA, dând un impuls suplimentar cursurilor. În săptămâna care s-a încheiat pe 22 septembrie, rezervele comerciale s-au micșorat cu 2,2 milioane de barili, potrivit raportului EIA, mult mai mult decât cei 900.000 de barili anticipați de analiști.

Ceva nu se leagă

Surpriza experților a fost cu atât mai mare, cu cât această scădere vine pe fondul încetinirii activității rafinăriilor, a cărei rată de utilizare a scăzut la 89,5%, cea mai mică din ultimele șase luni. Un alt element teoretic de natură să crească mai degrabă stocurile decât să le reducă a fost creșterea bruscă a importurilor de țiței (+11% pentru o săptămână), care de cinci ani nu au mai fost atât de mari în această perioadă a anului.

Toate aceste cifre ar trebui să dea o creștere” a stocurilor, nu o scădere, a comentat, surprins, Robert Yawger, de la Mizuho, ​​pentru care acest raport al EIA este „o enigmă”, ceva nu se leagă, mai ales că, în perioada de referință, exporturile americane de țiței au încetinit.

„Dar operatorilor speculativi ignoră toate aceste elemente, care sunt, în ultimă instanță, criterii de bază în evaluări și estimări”, a adăugat expertul. „Singurul lucru care contează pentru ei este rezultatul final, în funcție de care vor acționa ca atare”, a concluzionat Yawger. 

Pe parcursul săptămânii, produsele rafinate livrate pe piața americană au scăzut, dar la un nivel care rămâne ridicat pentru acest sezon, în special la benzină. În ceea ce privește producția americană, aceasta a rămas stabilă la 12,9 milioane de barili pe zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel